en Mexicanen vangen bot bij Hollands KPN...

Het moeras van de Nederlandse bestuurscultuur is teveel gebleken voor Carlos Slim. De Mexicaanse miljardair moest zijn bod op het Nederlandse telecombedrijf KPN intrekken, nadat een ouderwetse beschermingsconstructie een overname zonder instemming van het bedrijf blokkeerde. Zo werkt dat in de Nederlandse polder, en zijn overal dijken, ook als je ze niet ziet. Winst voor dijkgraaf en oud-VNO-voorzitter Jacques Schraven.

América Móvil, het telecombedrijf van Slim, investeerde het afgelopen jaar ruim 3 miljard euro in KPN. Die investering leverde een belang op van bijna 30 procent in KPN en twee zetels in de raad van commissarissen van het Nederlandse telecombedrijf. Dat leek goed te gaan tot dat Slim in augustus een bod deed op heel KPN.

Al snel bleek dat KPN geen zin had in een nieuwe eigenaar uit Mexico. De stormbal werd gehesen en de stichting die de belangen van KPN moet beschermen, bracht zoveel aandelen uit dat een vijandige overname van KPN door América Móvil onmogelijk werd. Donderdag werd het bod ingetrokken, met alle gevolgen voor het aandeel KPN. Het aandeel daalde in twee dagen met bijna 10 procent. América Móvil zal de koers licht stijgen. Grote vraag: wie is hier de winnaar en wie de verliezer?