Eindelijk ingeburgerd

Dusan Tadic speelt zaterdag met FC Twente tegen Ajax. De beste speler van de eredivisie heeft zijn inburgeringstijd achter de rug. Hij is klaar voor een nieuw avontuur.

Kapoentje? Sin-ter-klaas-Ka-poen-tje? Twee jaar geleden zat Dusan Tadic nog middenin zijn inburgeringstijd: van de huissinterklaas van FC Groningen (diens fraaie natuurlijke snor stak iets boven de plakbaard uit) moest hij een liedje zingen, maar hij kende de tekst niet. Zwarte Piet moest het hem woord voor woord voorzeggen, terwijl de jonge Serviër vocht tegen de slappe lach. It’s a free country, was het enige wat hij in 2010 bij aankomst over Nederland had weten te zeggen – je kunt een buitenlander alles wijsmaken zolang hij Zwarte Piet nog niet heeft gezien.

Nu, bijna 25, is hij de beste voetballer van de Nederlandse competitie. Zaterdag treedt Tadic met FC Twente aan tegen Ajax, de club waartegen hij met Groningen zijn eerste Nederlandse wedstrijd speelde. Hij werd uitgeroepen tot man of the match, maar hij scoorde niet – hij maakte nog nooit een doelpunt tegen Ajax.

Het zal zijn laatste kans wel worden. Inmiddels verwacht iedereen dat Tadic in de winterstop zal vertrekken, op zoek naar hoger honing. Twee jaar geleden las Sinterklaas in zijn Grote Boek dat hij ‘nog wat langer’ bij Groningen zou blijven; nu staat er vast al in welke grote club opdracht heeft gegeven hem in december in de zak te stoppen.

Tekst Arjen Fortuin Foto Bastiaan Heus