Een bankier van de Rabo verdient voor twee

Typische transfers of bonje in de boardroom, gesuikerde bonussen of verbroken beloftes? De nieuwe firma is erbij – elke zaterdag.

Kijk weer eens wat een Hollandse nuchterheid bij de Rabobank. De bankiers van de coöperatieve vereniging zweren de bonus af. Die werd al een paar jaar niet uitgekeerd, maar nu wordt die vermaledijde variabele beloning ook officieel over boord gekieperd. Gewoon niet zeuren, een vast loon en op rubber zolen naar je werk.

Het laatste beeld wordt graag gekoesterd bij de voormalige boerenleenbank, maar wat zullen Piet Moerland en zijn mannen daar een lol van hebben.

Rabobank was vorig jaar 11,5 miljoen kwijt aan vijf bestuurders. Vergelijk dat eens met de buren. In Amsterdam maakte ABN Amro 5,7 miljoen aan kosten voor een zevenkoppig bestuur. En bij ING zijn ze al voor 2,8 miljoen klaar met drie man, inclusief alle pensioen- en VUT-verplichtingen.

Een Raboman – vrouwen zijn er niet – telt dus voor twee. Maar hoeveel precies? Hommen kostte afgelopen jaar 1,4 miljoen, collega Zalm 1,1 miljoen. Rabobank maakt tot op de dag van vandaag zijn individuele beloningen niet bekend, ook zo oud-Hollandsch. Maar het is zeker dat Piet Moerland veruit de best betaalde bankier van Nederland is.

Jeroen Wester