Driehonderd actievoerders voor deur Sensire tegen ontslag

Enkele honderden medewerkers van de Achterhoekse thuiszorgorganisatie Sensire lopen mee in een demonstratie door het centrum van Varsseveld. Het personeel wil zo snel mogelijk duidelijkheid over het behoud van hun banen. Per 1 januari staan de thuiszorgers op straat.
Enkele honderden medewerkers van de Achterhoekse thuiszorgorganisatie Sensire lopen mee in een demonstratie door het centrum van Varsseveld. Het personeel wil zo snel mogelijk duidelijkheid over het behoud van hun banen. Per 1 januari staan de thuiszorgers op straat. Foto ANP / Vincent Jannink

Ongeveer driehonderd mensen hebben vanmiddag in Varsseveld actie gevoerd tegen het ontslag van elfhonderd medewerkers van thuiszorgorganisatie Sensire. Tijdens de actie is aangegeven dat er voor volgende week vrijdag een oplossing moet liggen, anders moet minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher zelf ingrijpen. Dat meldt een woordvoerder van vakbond Abvakabo FNV aan persbureau Novum.

De deelnemers waren vooral medewerkers van de thuiszorgorganisatie. Onder anderen FNV-voorzitter Ton Heerts, voorzitter van Abvakabo FNV Corrie van Brenk, SP-leider Emile Roemer, PvdA-Kamerlid John Kerstens, Linda Voortman van GroenLinks en wethouder van Doetinchem Jan Bart Wilschut namen ook deel aan de demonstratie.

De actievoerders verzamelden zich vanmiddag voor het hoofdkantoor van Sensire. Daarna trok de stoet door Varsseveld, waar Sensire gevestigd is.

Sensire vroeg ontslag aan voor elfhonderd werknemers

Sensire vroeg eerder dit jaar collectief ontslag aan voor alle elfhonderd thuiszorgmedewerkers vanwege onzekerheid over de vraag naar thuishulp in 2014. De overheid wil volgens Sensire drastische bezuinigingen op de thuishulp doorvoeren. Daardoor kunnen gemeentes nog geen garantie geven over de hoeveelheid thuiszorg die zij nodig hebben en hoeveel zij daarvoor kunnen betalen.

De contracten met zeven gemeenten in de Achterhoek zouden daardoor eind dit jaar aflopen en er was nog geen zicht op nieuwe afspraken. Sensire gaf daarom aan de medewerkers te moeten ontslaan. De organisatie zei dat ze het zich niet kon permitteren dat ze het werk vanuit de gemeente zou verliezen, maar wel loon aan de hulpen moest doorbetalen. Deze week werd echter gemeld dat Sensire met negen gemeenten al anderhalf jaar geleden een afspraak maakte waardoor het bedrijf de werknemers kon ontslaan en voor minder geld via een ander bedrijf opnieuw kon aannemen.

Asscher stuurt onafhankelijke waarnemer naar Achterhoek

Donderdag werd bekend dat Asscher een onafhankelijke waarnemer naar de Achterhoek stuurt. Die moet toezien op de aanbesteding van de thuiszorg voor volgend jaar. De waarnemer kijkt of afspraken worden nagekomen die staatssecretaris Van Rijn maakte. Daarin staat dat de gemeenten de aanbesteding van thuiszorg zo snel mogelijk afronden, en dat zo veel mogelijk wordt geprobeerd medewerkers bij hun oude cliënten in te zetten. Ook moet de waarnemer in de gaten houden of afspraken over werkzekerheid en naleving van de cao worden opgevolgd.

Abvakabo FNV hekelt echter de onzekerheid waar de medewerkers van Sensire nog steeds mee kampen. De woordvoerder van de vakbond stelt dat Abvakabo vertrouwen heeft in deze ‘bemiddelaar’, maar wil wel dat voor volgende week vrijdag een oplossing op tafel ligt.