Laagdrempelig Spuiforum wordt echt wel publieksvriendelijk

Cultuuradviseur Johan Idema noemt (NRC, 15 okt.) het Haagse Spuiforum in deze krant ‘elitair, achterhaald en gewoon een congrescentrum’. Hij heeft ongelijk. Idema toont zich een voorstander van de vermenging van het publieke en culturele domein. Musea en podia moeten het karakter hebben van stadspleinen: laagdrempelig, vol (culturele) levendigheid en toegankelijk. Ik ben dat helemaal met hem eens, sterker nog, dit is precies de opdracht die architect Neutelings Riedijk heeft meegekregen: een gebouw met een krachtige publieke functie. Dus krijgt het Spuiforum een atrium als publieke ruimte met dagelijks gratis optredens. Het hart van het gebouw is als een verticale straat permanent vrij toegankelijk en leent zich voor presentaties en exposities. Naast het Nederlands Dans Theater en Residentie Orkest gaat ook het Koninklijk Conservatorium zijn intrek nemen in het Spuiforum. Dat betekent dagelijks duizend studenten over de vloer en jaarlijks vijfhonderd gratis publiekspresentaties. Samen betekent dit een combinatie van jong talent en bewezen kwaliteit. Met het nieuwe gebouw ontstaat alle ruimte om de ‘klassieke’ disciplines (muziek, dans, opera) te mengen met een breed aanbod van jonge en populaire genres voor een divers publiek. En ja, er zullen ook zakelijke evenementen worden georganiseerd zoals dat in vrijwel ieder cultuurgebouw gebeurt, inclusief het Rijksmuseum en Eye waar Idema – terecht – wel lovend over is. Maar het Spuiforum wordt in de allereerste plaats een toekomstgericht cultureel centrum.

Henk Scholten