Chemische stoffen weggehaald uit kelder Ede

De chemische stoffen die gisteren werden aangetroffen in een kelder onder een flat in Ede zijn weggehaald. Er wordt nog onderzocht om wat voor stoffen het precies gaat, zo liet de Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden weten aan Novum. De bewoners van de ontruimde huizen mogen vanwege het onderzoek nog niet naar huis.

De stoffen lagen al jaren in de kelderbox van het appartement aan het Bijsterveld. Ze werden gevonden nadat de broer van de onlangs overleden eigenaar van de box aan de bel trok. De 65-jarige eigenaar, een gepensioneerd natuurkundeleraar, schreef in een brief aan zijn broer dat er onder meer mosterdgas in een kluis in zijn kelder lag.

Uit voorzorg werden alle vijftig appartementen in de flat ontruimd. Burgemeester Cees van de Knaap zei vrijdagavond in een persconferentie dat al die jaren dat de stoffen er lagen sprake was van een stabiele situatie. Uit metingen in en rond de kelder en de woning bleek dat er geen gevaarlijke stoffen zijn vrijgekomen.