Berlusconi mag twee jaar geen politiek ambt uitoefenen

Berlusconi begin deze maand in de Senaat.
Berlusconi begin deze maand in de Senaat. Foto EPA / Alessandro Di Meo

Silvio Berlusconi mag twee jaar lang geen politiek ambt uitoefenen als gevolg van zijn veroordeling voor belastingfraude. Dat heeft het gerechtshof in Milaan vandaag besloten. Berlusconi’s verdediging gaat in beroep.

Toen de 77-jarige Berlusconi begin augustus veroordeeld werd tot een celstraf van vier jaar (die vanwege amnestie en zijn hoge leeftijd werd omgezet in een jaar huisarrest of sociale dienstverlening), werd zijn laatste beroep afgewezen.

Het Hooggerechtshof annuleerde toen wel de politieke ban omdat er door justitie fouten waren gemaakt, en gaf het gerechtshof opdracht zich te buigen over de vraag hoelang de voormalige premier moest worden uitgesloten van deelname aan de politiek. Duidelijk was al dat het tussen de 1 en 3 jaar zou zijn.

Begin deze maand besloot de Italiaanse Senaatscommissie al dat Berlusconi zijn zetel daar moest opgeven. Waarschijnlijk neemt de voltallige Senaat die schorsing binnenkort over.