Belgische ‘Syriëstrijder’ Jejoen Bontinck verdacht van terrorisme

Still uit video VRT (www.vrt.be)

De Belgische Jejoen Bontinck, die ervan verdacht wordt in Syrië te hebben gestreden, is aangehouden op verdenking van terrorisme. Dat heeft het federaal parket bekendgemaakt, melden Belgische media vanmiddag. Gisteren werd Bontinck al opgepakt.

Het vermoeden bestaat dat de achttienjarige Bontinck door Sharia4Belgium was geronseld om naar Syrië te gaan. Bontinck ontkent dat en zegt dat hij vrijwilligerswerk deed in een ziekenhuis bij de grens tussen Turkije en Syrië.

Gisteren bracht Bontinck een bezoek aan zijn moeder. Bij die gelegenheid werd hij opgepakt en meegenomen voor verhoor. Vandaag werd hij voor een onderzoeksrechter in Antwerpen geleid en officieel aangehouden op verdenking van deelname aan activiteiten van een terroristische groep. Dinsdag moet hij voor de raadkamer in Antwerpen komen. Die bepaalt dan of zijn voorarrest wordt verlengd.

Bontinck was al week terug

Bontinck vertrok in februari van dit jaar naar Syrië. Het federaal parket in Antwerpen vermoedt dat hij daar met Sharia4Belgium wilde strijden tegen het regime van de Syrische president Assad. Zijn vertrek werd groot nieuws toen zijn vader meerdere malen naar Syrië ging om zijn zoon terug naar België te halen.

Deze week werd duidelijk dat hij na een verblijf van acht maanden in Syrië al een week in Nederland verbleef. De Nederlandse inlichtingendienst AIVD wist hier volgens Belgische media van. De Syriëganger stelde vervolgens in een interview met de Belgische krant Het Laatste Nieuws dat hij niet heeft gestreden in Syrië. Hij zou alleen als vrijwilliger actief zijn geweest in een geïmproviseerd ziekenhuis.

Toen Bontinck gisteravond zijn moeder en broer bezocht in Anwerpen werd hij opgepakt. Zo’n twintig agenten vielen tijdens het bezoek binnen.