Basisschool De Blauwe Lijn Piet komt, maar hij is niet zwart

Op de openbare basisschool De Blauwe Lijn in Amsterdam Zuidoost komt Sinterklaas op donderdag 5 december langs met blauwe pieten. Zo doen ze het daar al jaren. Alle veertien scholen van de Siriusgroep werken volgens een code die het bestuur heeft opgesteld. Daar staat in dat Pieten alle kleuren van de regenboog hebben, dat er geen negerfiguurtjes als versiering worden opgehangen, dat er geen liedjes worden gezongen waar de echo van slavernij in doorklinkt.

Sirius-manager Mariet Brouwers heeft een map van 20 centimeter dik in de kast liggen met knipsels over de Pietendiscussie. „We hebben in het verleden demonstraties gehad op de schoolpleinen, met ouders die flyerden tegen Zwarte Piet.” Een zucht. „Het wordt een stressfactor.” Maar voor haar staat een ding voorop: „Als iets kwetsend is voor onze kinderen en hun ouders, doe je het niet.” Ze vraagt zich af waarom burgemeester Van der Laan niet gewoon afkondigt dat er dit jaar geen zwarte maar andere Pieten op de boot moeten aankomen.

Adjunct-directeur Glenda Acton zegt dat het nog geen uitgemaakte zaak is hoe Sinterklaas dit jaar op De Blauwe Lijn gaat worden gevierd. Sommige leerkrachten willen verder gaan dan de Sinterklaascode. „Welke visie geven we de kinderen eigenlijk mee? Hee, we willen van het héle knechtenverhaal af.” Steeds meer ouders van haar school houden hun kind op 5 december thuis omdat ze zich beledigd voelen.

Met een leerlingenpopulatie die wortels over de hele wereld heeft en in alle geloven moet je volgens Acton wel rekening houden. Zo herdenkt de school op 1 juli ook de afschaffing van de slavernij, Keti Koti. „Stilstaan bij het verleden, de betekenis van vrijheid in ons leven.” Deze week waren een paar kinderen vrij voor het Offerfeest. En als Pasen (Lentefeest) of Kerst (Lichtfeest) op De Blauwe Lijn in aantocht zijn, leggen ze de kinderen uit wat er wordt gevierd. Mariet Brouwers: „Belangrijke is dat je empathisch bent.”