Anouk heeft orkest nauwelijks nodig

Zangeres Anouk gisteravond bij haar eerste ‘Symphonica In Rosso’ concert. Ze droeg geen rood, zoals tot nu toe de dresscode was, maar toonde het publiek wel even haar rode BH. Foto Andreas Terlaak
Zangeres Anouk gisteravond bij haar eerste ‘Symphonica In Rosso’ concert. Ze droeg geen rood, zoals tot nu toe de dresscode was, maar toonde het publiek wel even haar rode BH. Foto Andreas Terlaak

Was het stress of haar veelbesproken podiumangst? Bij het op het laatste moment afgelaste concert van afgelopen woensdag werd er gespeculeerd of keelpijn wel de enige oorzaak was. Anouk heeft vaker laten weten dat live optreden niet haar favoriete bezigheid is, en met drie keer Symphonica In Rosso dacht de Haagse zangeres er in één klap van af te zijn. Gisteren stond ze er dan toch, net als veel van haar fans in het Gelredome niet in het rood zoals tot nu toe de dresscode was bij het door Marco Borsato geïntroduceerde evenement.

„Rule number one: there are no rules” begon Anouk Teeuwe uitstekend bij stem haar revanche op het virus dat haar velde. „Ik ben zo blij dat het vandaag allemaal doorgaat,” verzuchtte ze hardop, „wat een toestand he?”

Eigenwijs als altijd begon ze met vijf nummers van haar laatste album Sad Singalong Songs, met een onheilspellende harp bij Don’t kill that man. Haar Songfestivallied Birds werd ingeleid door een zingende zaag. Het wulpse orkest deed de vraag rijzen waarom dit magistrale arrangement niet in Zweden was ingezet, elk deelnemend land tot die ‘dix points’ dwingend.

Niet alles werkte even goed met orkest. Het funky Cheater sloeg dood door de stijve blazers en bij Girl moesten de violisten vechten om boven het gitaargeweld uit te komen. Maar bij haar vocale tour de force Your woman was het moeilijk te geloven dat Anouk een paar dagen geleden nog door een griepje geveld was.

Anouk hield het informeel, toonde haar rode BH en zwaaide naar haar kinderen. Er werd veel tijd gerekt met gastoptredens van haar achtergrondzangers, voordat Trijntje Oosterhuis zich aandiende voor een vlammend duet. Anouk leek zich ruim twee uur lang prima thuis te voelen op het podium en maakte het af met een paar van haar grootste rockhits. Het orkest had ze daar helemaal niet meer bij nodig.