Amerikanen slechten hun schuldplafond...

Ze zijn eruit! Na een wekenlange patstelling, knipperden de republikeinen het eerst met hun ogen in het debat over de financiering van de overheidsfinanciën. De Grand Old Party wilde alleen maar instemmen met een hoger plafond voor de Amerikaanse staatsschuld als Obamacare werd uitgesloten. Het was een voorwaarde die de Democratische partij van president Obama niet kon accepteren. En dat deden ze ook niet.

Het leidde tot een spervuur van voorstellen tussen Democraten en Republikeinen over en weer dat uiteindelijk leidde tot een compromis dat verdomd veel lijkt op het vorige compromis: het schuldenplafond wordt tijdelijk verhoogd. Begin volgend jaar begint deze wedstrijd opnieuw.

Op de financiële markten werd opgelucht gereageerd. Als de Amerikaanse politiek er voor dit weekend niet was uitgekomen, had minister van Financiën Jacob Lew volgende week zijn schuldeisers niet kunnen terugbetalen.

En dat had het begin kunnen zijn van een grote Kladderadatch op de beurzen. Dit is nu uitgebleven, maar de onrust is er niet minder om. Met name de Chinezen, die maar liefst 1.300 miljard dollar in Amerikaanse staatsobligaties hebben zitten, realiseren hoeveel risico zij lopen al Amerikaanse politici het echt niet meer eens worden.