Achterblijver in Europa

„Nee. De reden dat Nederland wat betreft economische prestaties in de onderste regionen staat, komt doordat Nederland jarenlang in de top heeft gestaan. Door de stijgende huizenprijzen en de snelgroeiende financiële sector deed Nederland het vóór de crisis heel goed. Alles wat bovengemiddeld presteert, zal op een gegeven moment ondermaats presteren totdat alle excessen zijn verdwenen. Dat is de hoofdreden dat Nederland een achterblijver in Europa is. Het kabinetsbeleid heeft hier niets mee te maken en voor de belegger is het al helemaal irrelevant. De meeste bedrijven in de Amsterdamse AEX halen immers het grootste gedeelte van de omzet uit het buitenland. Beleggers in staatsobligaties vonden het akkoord ook geen game changer. Nederland betaalde voor en na het begrotingsakkoord 36 basispunten meer aan rente dan Duitsland op een staatsobligatie met een looptijd van tien jaar.”