Aanval van hackers op NAVO was bijna gelukt

De NAVO heeft bij haar laatste top met staatshoofden en regeringsleiders, vorig jaar mei in Chicago, ternauwernood een cyberaanval op haar website kunnen afslaan. Dat zegt de directeur cyberverdediging van het bondgenootschap, Ian West, vandaag in deze krant.

De aanval, die zou zijn uitgevoerd door het hackers- en activistencollectief Anonymous, bestond uit een zogeheten DDoS-aanval (Distributed Denial of Service), een extreem grote, kunstmatig opgewekte hoeveelheid internetverkeer, bedoeld om een website ‘op zwart’ te laten gaan.

Was de actie geslaagd, dan had dat ernstig gezichtsverlies voor de NAVO betekend. Geheime militaire communicatie zou er niet door geraakt zijn, want daarvoor beschikt het bondgenootschap over aparte netwerken die losstaan van het internet.

Het NAVO-onderdeel dat verantwoordelijk is voor alle computersystemen en digitale communicatie (NATO Communication and Information Agency, of NCIA) zal zijn vestiging in Den Haag uitbreiden met 150 werknemers. Nu werken er 550 mensen. Daarnaast zijn er afdelingen in Brussel en het Belgische Bergen.