Zwarte Piet trekt twee volle zalen

De opkomst was hoog, bij een hoorzitting over de intocht van Sinterklaas. „Zwarte Piet is Racisme.”

Zeker honderd sympathisanten zijn naar het Amsterdamse stadhuis gekomen om bezwaarmakers tegen de intocht van Sinterklaas te steunen. Foto Evert Elzinga

Onder luid gejuich van tientallen mensen van voornamelijk Surinaamse en Antilliaanse afkomst, loopt Quincy Gario een zaal in het Amsterdamse stadhuis binnen. De kunstenaar en activist wil tijdens een hoorzitting bezwaar maken tegen de vergunning voor de jaarlijkse sinterklaasintocht. De Zwarte Pieten die tijdens de intocht rondlopen zijn volgens Gario discriminerend en kwetsend.

13 van de 21 bezwaarmakers zijn aanwezig om toelichting te geven. Die commissie brengt advies uit over de vergunning aan burgemeester Van der Laan. Het advies is niet bindend.

Er zijn zoveel mensen op de twee uur durende bijeenkomst afgekomen dat er voor publiek een tweede zaal moet worden geopend. Zij volgen de hoorzitting op een videoscherm. Er is zelfs buitenlandse pers.

Volgens Gario hebben mensen in het buitenland geen begrip voor Zwarte Piet. „Deze openlijke discriminatie leidt tot internationale weerzin. Dat brengt de handelspositie van Amsterdam in het geding.” Het publiek, met T-shirts waarop staat ‘Weet Wat je Viert’ en ‘Zwarte Piet is Racisme’, joelt en applaudisseert.

Veel mensen durven niet te zeggen dat ze tegen Zwarte Piet zijn uit angst voor boze reacties, zegt een inspreker. Quinsy Gario ontving op internet veel bedreigingen. „Wij zijn ons ook rot geschrokken van de reacties op sociale media”, zegt de voorzitter van de bezwaarschriftencommissie. Er is contact geweest met de politie om de hoorzitting veilig te laten verlopen.

Documentairemaakster Sunny Bergman voelt zich „als blanke Amsterdammer” ook gekwetst door het fenomeen Zwarte Piet. Ze zegt dat kinderen op school onbewust worden geconfronteerd met racistische stereotypen, zoals de kinderen van haar Surinaamse vriendin. Die kwamen na een sinterklaasviering geëmotioneerd thuis. Ze vroegen zich af waarom ze dom waren. Zwarte Piet gedroeg zich immers ook zo dom.

Roy Groenberg is het zo zat dat mensen zeggen dat Sinterklaas een onschuldig kinderfeest is dat hij er de Tweede Wereldoorlog bij haalt: „Hoe zouden de nazaten van Anne Frank het vinden als bondskanselier Angela Merkel zou zeggen dat de Shoah een kinderfeest is waar het gas uit Groningen bij hoort?” De Surinaamse Groenberg eiste in de jaren 90 dat de naam ‘negerzoen’ zou verdwijnen.

De burgemeester is zich bewust van de gevoeligheden, zegt een ambtenaar. Vorig jaar voerde hij hierover gesprekken met onder andere Gario en het bestuur van de sinterklaasintocht. „Als het aan de burgemeester ligt, zijn deze gesprekken niet afgelopen.”

De bezwaarschriftencommissie doet uiterlijk 5 november uitspraak.

    • Yasmina Aboutaleb