Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Ziggo ziet winst groeien

Het logo van Ziggo bij het hoofdkantoor in Utrecht.
Het logo van Ziggo bij het hoofdkantoor in Utrecht. Foto ANP / Lex van Lieshout

Ziggo heeft in de afgelopen drie maanden flink meer winst geboekt dan in dezelfde periode van 2012. De kabelaar hield aan het einde van het derde kwartaal 86,5 miljoen euro over, negentien procent meer dan vorig jaar. De winst steeg vooral omdat Ziggo minder belasting hoefde te betalen, zo maakte het bedrijf vanochtend bekend.

De aanbieder van televisie maakte aan het einde van het eerste kwartaal afspraken met de Belastingdienst over de hoogte van het belastingtarief, zo schrijft Ziggo in de kwartaalcijfers. Als gevolg daarvan betaalde Ziggo iets meer dan achttien miljoen euro aan inkomstenbelasting. Zonder de afspraken was dat bijna 27 miljoen geweest.

Ruim een kwart meer aansluitingen bij zakelijke klanten

Ook boekte het kabelbedrijf vorig kwartaal een lichte omzetgroei. De inkomsten van het bedrijf liepen tussen juli en augustus met 2,9 procent naar ruim 390 miljoen euro. Die groei is volledig te danken aan de televisie- en internetdiensten die Ziggo aan de zakelijke markt aanbiedt. Het aantal aansluitingen bij zakelijke klanten groeide met ruim een kwart.

Op de consumentenmarkt liep het aantal aansluitingen juist wat terug, met een krimp van ongeveer een half procent. Wel ziet Ziggo dat klanten steeds vaker voor digitale televisie kiezen. Ook de populariteit van alles in één-pakketten is groeiende. Daar steeg het aantal aansluitingen met 8,2 procent op jaarbasis.

Topman Bernard Dijkhuizen was positief over de resultaten:

“Wij hebben het sterkste kwartaal met de sterkste winstgroei sinds 2010 achter de rug. De groei in het aantal klanten dat internet en alles in één afneemt is verdubbeld sinds vorig kwartaal.”

Bod Liberty Global afgewezen

Op een eventuele overname van zijn bedrijf door het Amerikaanse Liberty Global wilde de topman niet ingaan bij de presentatie van de kwartaalcijfers. Eerder deze week werd bekend dat Liberty Global een bod heeft gedaan op Ziggo, dat door het Nederlandse kabelbedrijf werd afgewezen omdat het te laag was.

Ziggo sloot op dat moment niet uit dat in de toekomst een beter bod zou volgen, maar wilde niet verder op de zaak ingaan. Tijdens de presentatie van de jaarcijfers verwees topman Dijkhuizen naar die eerdere uitlatingen.
(Novum)