Zeven dagen hardlopen in de jungle - zo ziet de ‘moeilijkste ultraloop’ eruit

De Amazone is het toneel van de meest slopende ultraloop ter wereld.
De Amazone is het toneel van de meest slopende ultraloop ter wereld. Foto ANP

Zeven dagen lang hardlopen in veertig graden, zwemmen in rivieren vol piranha’s, je een weg banen door moerassen met anaconda´s en slapen op de junglevloer; het moet je liggen. Voor liefhebbers van zogeheten “ultralopen” is de Jungle Marathon van 254 kilometer in de Braziliaanse Amazone bij Santarém de ultieme uitdaging.

Dit filmpje geeft een goed overzicht van de beproevingen die deelnemers doorstaan:

Eerder deze maand begonnen 76 sporters uit de hele wereld aan de slopende onderneming. Dat is niet veel – aan de marathon van Rotterdam deden dit jaar bijvoorbeeld tienduizend lopers mee – maar de race is dan ook niet voor iedereen.


Grotere kaart weergeven

Waar afstanden van meer dan twintig kilometer volgens sommigen het maximum is dat een normaal mens kan verdragen in jungle-omstandigheden, wordt tijdens een fase van de Jungle Marathon een afstand van 108 kilometer afgelegd in twee dagen, zonder overnachting.

Het mag dan ook niet verbazen dat voor elke vijf lopers één arts aanwezig was bij de editie van dit jaar. Of dat sommig schoeisel de junglebeproeving niet overleeft.

Twitter avatar Jungle_Marathon JungleMarathon Be careful what footwear you use. This runners shoes only lasted a few days in the hostile jungle environment…. http://t.co/POpj3oac3x

Volgens dit filmpje is de ultraloop zelfs de moeilijkste op aarde. Een van de deelnemers noemt het “een absolute hel”.

Wie na het lezen van dit artikel geïnspireerd is de Tarzan in zichzelf te ontdekken, kan zich hier inschrijven. Lees voor vertrek wel wat je allemaal mee moet nemen.

    • Laura Klompenhouwer