Wie is de Mol? wint dan eindelijk Televizier-Ring

Presentator Art Rooijakkers neemt de Ring in ontvangst.
Presentator Art Rooijakkers neemt de Ring in ontvangst. Foto ANP/ Robin Utrecht

Het AVRO-programma Wie is de Mol? heeft bij zijn zevende nominatie dan eindelijk de Televizier-Ring voor het beste televisieprogramma van het afgelopen jaar binnengehaald. Het populaire spelprogramma versloeg Divorce en Flikken Maastricht.

“Het werd tijd”, zei presentator Art Rooijakkers bij het in ontvangst nemen van de prijs. Hij voorspelt dat het programma volgend jaar nu “eindelijk” niet meer genomineerd zal zijn.

Sabotagespel met trouwe fanschare

In Wie is de Mol? proberen bekende Nederlanders op een buitenlandse bestemming samen zo veel mogelijk geld binnen te halen. Maar een van hen, de Mol, doet zijn of haar best dit te voorkomen en saboteert het spel. Degene die de Mol ontmaskert, wint het geld. Het programma heeft een trouwe fanschare, die net als de deelnemers probeert erachter te komen wie de Mol is aan de hand van subtiele en minder subtiele hints.

Het afgelopen seizoen was Volendams Tros-gezicht Kees Tol de mol, Paulien Cornelisse won het spel. Tol werd vanavond ook nog eens verkozen tot tv-talent van het jaar.

De deelnemers voor het komende veertiende seizoen, dat op 2 januari start, zijn inmiddels al allemaal bekend. Onder anderen Daphne Bunskoek, Owen Schumacher, Tygo Gernandt en Susan Visser zullen meedoen. Ze reizen af naar Hong Kong.

Bekijk via dit YouTube-kanaal de afleveringen van alle seizoenen sinds 2005 terug.

Een échte ‘Mollen’-avond

Maar er waren meer prijzen te verdelen. Zo kreeg Linda de Mol (Ik hou van Holland, Divorce) de Zilveren Televisie-Ster voor televisievrouw van het jaar. Ze versloeg in die categorie RTL 4-collega’s Wendy van Dijk en Chantal Janzen. Ze droeg de prijs op aan haar overleden vader John de Mol senior, die vorige maand op 81-jarige leeftijd overleed.

Neef Johnny de Mol kreeg de Ster voor beste televisieman van het afgelopen jaar. Hij was al tweemaal genomineerd, maar kreeg de prijs nog nooit. Hij won van Art Rooijakkers en Jeroen van Koningsbrugge.

Het Sinterklaasjournaal werd verkozen tot het beste kinderprogramma van het afgelopen jaar. Presentatrice Dieuwertje Blok nam de Gouden Stuiver in ontvangst. Het programma versloeg Checkpoint van de EO en Junior Masterchef van SBS6. Vorig jaar was het programma ook genomineerd

    • Frank Huiskamp