Wasmiddel next shopt

Het wemelt in de winkels van de ‘verantwoorde’ producten en ‘gezonde keuzes’. Wat is het beste?

Giel Beelen over de gevolgen van zijn recordpoging radiomaken voor zijn gezondheid
Giel Beelen over de gevolgen van zijn recordpoging radiomaken voor zijn gezondheid

Robijn doet de was bij… Bram Moszkowicz. Volgens de ex-advocaat is Robijn Krachtig Schoon met vlekverwijderaar precies wat onze vuile was nodig heeft. „Helemaal onberispelijk” noemt Moszkowicz zijn witte overhemd na een Robijn-wasbeurt. Ook Wendy van Dijk, Jörgen Raymann en Herman den Blijker delen de voorkeur van Moszkowicz voor Robijn – als we de reclames moeten geloven.

Robijn is slechts één van de vele merken die meedoen aan de concurrentiestrijd om de vuile was in Nederland. Ook andere populaire merken als Ariel, Ajax, Dash, Omo, Neutral en Albert Heijn bieden in verschillende vormen (vloeibaar, poeder, gel, tablet) wasmiddelen die als doel hebben onze kleding er na gebruik zo goed als nieuw uit te laten zien. Maar uit tientallen verschillende wasmiddelproducten kiezen is soms lastig. Daarnaast kan het gebruik van sommige wasmiddelen leiden tot huidklachten. Zo zijn er mensen die met lichte huidirritaties rondlopen en niet weten dat hun wasmiddel de veroorzaker is. Wat is de veiligste en milieuvriendelijkste keuze die consumenten kunnen maken? We bekijken voor deze next.shopt drie wasmiddelproducten: Neutral, Robijn en Albert Heijn.

Om de milieuvriendelijkheid te bepalen kijken we naar de temperatuur waarmee het product gewassen kan worden (hoe lager, hoe beter) en de milieukeurmerken die het heeft.

Milieu Centraal, een kennisplatform voor milieu-informatie, zegt dat vooral de temperatuur waarmee gewassen wordt invloed heeft op het milieu. „Wij raden consumenten aan om op een zo laag mogelijke temperatuur te wassen en producten te gebruiken die schoon wassen op 30 graden in plaats van 40 graden”, aldus de organisatie.

Als een wasmiddel geurstoffen bevat, kan dat huidirritaties veroorzaken. Dokter Thomas Rustemeyer is dermatoloog van het VU medisch centrum in Amsterdam. Hij heeft veel te maken met patiënten die door huishoudelijke producten allergieën oplopen. Volgens Rustemeyer zijn er heel weinig mensen die klachten hebben vanwege kleurstoffen in wasmiddelen. Vooral de geurstoffen zijn de boosdoeners. „10 tot 15 procent van de mensen is allergisch voor geurstoffen in wasmiddelen. Die chemicaliën kunnen jeuk en eczeem veroorzaken.”

In het beoordelen van de drie wasmiddelen letten we dus op de milieukeurmerken op het etiket, de aanwezigheid van geurstoffen in het wasmiddel en de mogelijkheid om het product te gebruiken bij lage wastemperaturen.

Robijn Color klein en krachtig wasmiddel

€8,80 per liter, gebruik 35 ml. bij 3-5 kilo was

Dit Unileverproduct heeft geen zichtbaar ecologisch keurmerk en bevat geurstoffen die huidirritaties kunnen veroorzaken, zoals jeuk eczeem. Wel geeft het etiket op de voorkant van het product aan dat het goed te gebruiken is bij een wastemperatuur van 30 graden. Ook op de achterkant van het product wordt aangeraden om op lage watertemperaturen te wassen.

Albert Heijn Ecologisch vloeibaar wasmiddel

€2,70 per liter, gebruik ± 68 ml. bij 3-5 kilo was

Dit ecologische wasmiddel van de Albert Heijn heeft het Nordic Swan-keurmerk. Dit betekent dat het een weinig milieubelastend product is. De hoge milieueisen waar dit wasmiddel aan voldoet, hebben betrekking op de productie, grondstoffen en de materialen die zijn gebruikt. Dit wasmiddel bevat geurstoffen die schadelijk kunnen zijn en er wordt op het product niets genoemd over het wassen van kleding op een lage temperatuur.

Neutral vloeibaar wasmiddel

€4,25 per liter, gebruik 75 ml. bij 3-5 kilo was

Het wasmiddel van Neutral is een product van Unilever en bevat volgens de fabrikant geen kleur- en geurstoffen. Daarnaast is Neutral speciaal ontwikkeld om risico’s op allergische of huidreacties te verlagen, zodat ook mensen met een gevoelige huid zich zo min mogelijk zorgen hoeven te maken. Het wasmiddel van Neutral heeft een Nordic Swan-keurmerk, maar daarnaast ook een EU Ecolabel, een Europees keurmerk dat aangeeft dat een product milieuvriendelijk is geproduceerd. Het product kan zowel voor de handwas worden gebruikt als voor wassen op 30, 40 en 60 graden – maar het wassen op een lage temperatuur wordt niet zichtbaar aangemoedigd.

Niet overtuigd van deze producten? De website ecowijs.nl geeft advies over hoe je gezond en bewust kunt leven en legt uit hoe je met wat zeep, soda en water ook zelf wasmiddel kunt maken:

Rasp eerst 80 gram zeep en voeg het toe aan een emmer met daarin een liter gekookt water. Roer beide tot één geheel. Voeg daar 80 gram soda en vier liter heet water aan toe en roer alles nogmaals goed door elkaar. Laat dit een nachtje afkoelen en de volgende dag heb je zelfgemaakt wasmiddel. Kost bijna niets.

    • Maral Noshad Sharifi