Vlieg maar even niet over de Sinaïwoestijn

In het Egyptische Sharm-el-Sheikh moet je nu geen vakantie vieren Dat zegt de AIVD, die vliegmaatschappijen waarschuwde voor terroristische aanslagen Maar op basis waarvan eigenlijk?

None

Verslaggevers

Met raadsels omgeven. Dat is de informatie op basis waarvan luchtvaartmaatschappij Transavia haar vluchten op het populaire Egyptische vakantieoord Sharm-el-Sheikh voor de komende weken heeft geannuleerd. Waarom waarschuwde de veiligheidsdienst AIVD? En waarom ontbreekt een buitenlandse reactie?

Woensdag werd bekend dat de AIVD vluchtmaatschappijen Transavia en ArkeFly had gewaarschuwd voor terroristische aanslagen op passagiersvliegtuigen bij Sharm-el-Sheikh. Volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) gaat het om „informatie uit inlichtingenbronnen over een voorstelbare dreiging vanaf de grond tegen alle burgerluchtvaart”.

In de Sinaïwoestijn zijn milities en terreurgroepen actief die draagbare luchtdoelraketten hebben, zogeheten manpads. Met deze luchtdoelraketten kan een vliegtuig onder vuur worden genomen.

Transavia, onderdeel van Air France-KLM, annuleerde gisteren volgeboekte vluchten naar Sharm-el-Sheikh voor de komende twee weken. Morgen begint de herfstvakantie in Nederland. ArkeFly wacht de ontwikkelingen in Egypte af. Arke zou pas vanaf donderdag 27 oktober naar de badplaats vliegen.

Opvallend is dat buitenlandse luchtvaartmaatschappijen die op Sharm-el-Sheikh vliegen het voorbeeld van Transavia niet volgen. Maatschappijen als Turkish Airlines, easyJet en Egypt Air vliegen vandaag en morgen naar Sharm-el-Sheikh. Een woordvoerder van IATA, de internationale koepel van luchtvaartmaatschappijen, zegt niets te weten van reële dreiging voor de luchtvaart in het gebied. „Er is ons niets bekend.”

Woensdagmiddag, een dag nadat de AIVD de Nederlandse luchtvaartmaatschappijen had geïnformeerd over de terreurdreiging, paste Buitenlandse Zaken het reisadvies voor Egypte aan. Voor alle bestemmingen in de Sinaïwoestijn, inclusief hotelresorts in plaatsen als Sharm-el-Sheikh, geldt nu een negatief reisadvies. ‘Voor wat betreft reizen naar de Sinaï geldt daarbij in het bijzonder een dreiging voor het vliegverkeer naar en van de hotelresorts’, meldt de website van het ministerie. Alle ‘niet-essentiële reizen’ naar andere delen van Egypte ontraadt het ministerie. ‘Er is een reële dreiging van terroristische aanslagen in het hele land’.

Opmerkelijk is dat de AIVD zelf de informatie deelde met de luchtvaartmaatschappijen, wat normaal is voorbehouden aan de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding. „Ik concludeer dat de informatie daar terecht is gekomen waar het moest”, zegt de NCTV-woordvoerder.

De Sinaïwoestijn is onrustig sinds het aantreden van de Egyptische interim-regering onder leiding van legerleider El-Sisi deze zomer. Hij beloofde democratisering, maar valt vooral op door gewelddadig optreden tegen aanhangers van de afgezette president Morsi. Afgelopen week bevroor de Verenigde Staten om die reden een deel van de jaarlijkse militaire hulp van 1,3 miljard dollar.

Transavia biedt momenteel alle gedupeerde passagiers de mogelijkheid Sharm-el-Sheikh te verruilen voor de badplaats Hurghada, buiten de Sinaïwoestijn.

    • Hugo Logtenberg
    • Dolf de Groot En