Vlaamse Syriëganger opgepakt na bezoek aan moeder in België

De 18-jarige Vlaamse Syriëganger Jejoen Bontinck is vrijdag in België opgepakt toen hij daar een bezoek bracht aan zijn Nigeriaanse moeder. Zo’n twintig agenten vielen tijdens het bezoek binnen, laat zijn vader Dimitri Bontinck weten aan het Belgische televisieprogramma Terzake.

Still uit video VRT (www.vrt.be)

De 18-jarige Vlaamse Syriëganger Jejoen Bontinck is vrijdag in België opgepakt toen hij daar een bezoek bracht aan zijn Nigeriaanse moeder. Zo’n twintig agenten vielen tijdens het bezoek binnen, laat zijn vader Dimitri Bontinck weten aan het Belgische televisieprogramma Terzake.

Bontinck was na een verblijf van acht maanden in Syrië al een week in Nederland, bleek vrijdagochtend. De Nederlandse inlichtingendienst AIVD wist hiervan, schrijft Novum.

De Syriëganger stelt in een interview met de Belgische krant Het Laatste Nieuws dat hij daar niet heeft gestreden. Hij zou alleen als vrijwilliger actief zijn geweest in een geïmproviseerd ziekenhuis.

Geronseld of was hij een ronselaar?

Volgens zijn vader werd Bontinck door leden van Sharia4Belgium voor de strijd in Syrië geronseld. Zelf zegt de zoon in het interview op de Vlaamse televisie dat hij al had gebroken met Sharia4Belgium en dat hij uit eigen beweging is gegaan om zijn moslimbroeders te helpen. Belgische Syriëstrijders die eerder al terugkeerden, zeggen dat Jejoen zelf actief optrad als ronselaar.

De vader reisde meerdere keren naar Syrië in de hoop zijn zoon te vinden. Uiteindelijk lukte hem dat. De zoon werd de grens van Syrië naar Turkije overgesmokkeld en nam daarna een vlucht naar Nederland. In het interview gaf hij al aan van plan te zijn zichzelf aan te geven in België. Hij liet weten zijn geloof niet te hebben afgezworen:

“Ik blijf ook in Antwerpen leven volgens de heilige traditie van de profeet. Naar Westerse normen ben ik dan een radicale moslim. Dat moet dan maar.”

Vader het mediagenieke middelpunt van de aandacht

België was getuige van de zoektocht van vader Bontinck naar zijn zoon, een mediagenieke aanpak die de Belgische politiek in verlegenheid bracht, zo schrijft correspondent Tijn Sadée vandaag in de NRC Handelsblad:

Over de zoon kwam men weinig te weten. Over de avonturen van zijn vader des te meer: Dimitri werd in Syrië vastgehouden door een ‘groepering’, hij werd geboeid, kreeg een kap over zijn hoofd, werd aangezien voor spion.

De mediagenieke aanpak van Bontinck senior bracht de Belgische politiek in verlegenheid. In allerijl werd een taskforce opgericht om te onderzoeken door wie jongeren worden gerekruteerd. Burgemeester van Antwerpen Bart De Wever, leider van de Vlaams-nationalistische partij N-VA, kondigde aan Syriëstrijders uit het bevolkingsregister te schrappen. Bij terugkeer wacht hun helemaal niets meer, als het aan De Wever ligt.

    • Frank Huiskamp