Snowden: ik heb geen documenten meegenomen naar Rusland

Edward Snowden in Moskou. Foto AP

De Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden heeft geen geheime documenten van inlichtingendienst NSA meegenomen naar Rusland. Dat heeft Snowden gezegd in een interview met de New York Times dat vanochtend verscheen.

Snowden week eerder dit jaar uit naar Hong Kong en zit momenteel in Rusland. In het interview zegt hij dat hij alle NSA-documenten die hij in zijn bezit had heeft overhandigd aan de journalisten met wie hij in Hong Kong sprak. Hij heeft geen kopieën gemaakt en geen bestanden meegenomen naar Rusland. Dat zou niet in het publiek belang zijn, aldus Snowden.

‘De kans dat China of Rusland documenten hebben is nul’

Het feit dat Snowden bekend is met de werkwijze van de Chinese inlichtingendiensten stelde hem in staat de gevoelige informatie die hij had te beschermen toen hij in Hong Kong was. “De kans dat de Russen of Chinezen documenten in handen hebben gekregen is nul”, aldus Snowden.

Amerikaanse inlichtingendiensten hebben zorgen geuit dat bestanden waar Snowden toegang toe had in handen zijn gevallen van buitenlandse geheime diensten, Snowden verzekert vanochtend echter dat hij niet heeft meegewerkt met Russen of Chinezen. Hij wil nu publiekelijk openbaren dat hij geen documenten meer in handen heeft. Eerder liet hij dit in het midden.

    • Annemarie Coevert