Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Sinterklaasorganisaties bereid tot aangepast uiterlijk Zwarte Piet

Muziekpiet, Keukenpiet, Profpiet, Danspiet, Testpiet en Coole Piet op de rode loper tijdens de premiere van de nieuwe film 'De Club van Sinterklaas & De Pietenschool' in de CineMec bioscoop in Ede.
Muziekpiet, Keukenpiet, Profpiet, Danspiet, Testpiet en Coole Piet op de rode loper tijdens de premiere van de nieuwe film 'De Club van Sinterklaas & De Pietenschool' in de CineMec bioscoop in Ede. Foto ANP/ Levin den Boer

Sinterklaasorganisaties zijn bereid het uiterlijk van Zwarte Piet aan te passen. Dat zeggen vertegenwoordigers van de verschillende organisaties naar aanleiding van de protesten tegen de gedaante van de zwarte knecht die Sinterklaas vergezelt. De felheid van voor- en tegenstanders in dit debat bedreigt volgens hen het kinderfeest.

Dominee Henk Leegte, voorzitter van het comité dat de Amsterdamse Sinterklaasintocht – de grootste in Nederland, met 300.000 mensen langs de straat - organiseert, stelt voor in januari te praten met de belangrijkste organisaties.

‘Geleidelijk kunnen we dingen veranderen aan Zwarte Piet’

Doel: “Langs de weg der geleidelijkheid kunnen we dingen veranderen aan Zwarte Piet.” Hij ziet dat de tegenstanders van Zwarte Piet in zijn huidige gedaante zich ergeren aan de optelsom: kroeshaar, donkere schmink, dikke, rode lippen en gouden oorringen. Leegte:

“Ik kan me persoonlijk voorstellen dat we om te beginnen honderd van de vijfhonderd Pieten een ander uiterlijk geven.”

Volgens Leegte is het nu te laat in het jaar om voor de komende viering nog veranderingen door te voeren. Zijn comité heeft deze zomer al om tafel gezeten met enkele tegenstanders van Zwarte Piet, die vinden dat hij te duidelijk associaties oproept met de slavernij.

‘Straks hebben we twee kampen in dit land’

“Ik vraag me af of we tot januari kunnen wachten”, zegt Ineke Strouken, als directeur van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed verantwoordelijk voor de nationale lijst voor immaterieel erfgoed, waar ze de Sinterklaasviering ook op vindt horen:

“De weerstand wordt steeds heftiger. Naarmate de protesten tegen Zwarte Piet feller worden, komen er meer aanmeldingen van kinderen die Zwarte Piet willen spelen. Straks hebben we twee kampen in dit land.”

Strouken stelt voor een aanbeveling te maken voor alle Sinterklaasorganisaties om “in stapjes” Zwarte Piet te transformeren. Voorzitter Jan van Wijk van het Sint Nicolaasgenootschap:

“Als het Amsterdamse comité ons uitnodigt, schuiven we meteen aan tafel. Het maakt mij niet uit of hij sluik haar of kroeshaar heeft. Maar Zwarte Piet is wel zwart.”

NTR: als de traditie verandert, veranderen wij mee

De NTR, de omroep die het populaire Sinterklaasjournaal produceert, schrijft in een verklaring dat zij “begrip heeft voor de gevoeligheid”:

“Als de traditie verandert, veranderen wij als NTR mee. Maar het is niet aan de NTR om deze traditie zonder maatschappelijke consensus hierover eenzijdig te wijzigen.”

Gisteren brachten tegenstanders van de huidige gedaante van Zwarte Piet op het Amsterdamse stadhuis hun bezwaren naar voren in de beroepscommissie die de vergunning voor de Sinterklaasintocht moet beoordelen. Veel mensen durven niet te zeggen dat ze tegen Zwarte Piet zijn uit angst voor boze reacties, zei een inspreker.

Quinsy Gario, initiator van de actie ‘Zwarte Piet is Rascisme’, ontving bedreigingen op internet. “Wij zijn ons ook rot geschrokken van de reacties op sociale media”, zei de voorzitter van de bezwaarschriftencommissie. Er was contact geweest met de politie om de hoorzitting veilig te laten verlopen.