Schrijfster Munro kan Nobelprijs niet ophalen wegens slechte gezondheid

Alice Munro.
Alice Munro. Foto EPA / Derek Shapman

De Canadese auteur Alice Munro kan de Nobelprijs niet op de ceremonie in Stockholm in ontvangst nemen wegens haar slechte gezondheid. Dat meldt het hoofd van het Nobelcomité Peter Englund vandaag.

Englund zegt in een verklaring op zijn blog:

“Haar gezondheid is gewoon niet goed genoeg. Iedereen, zijzelf inbegrepen, vindt dat jammer.”

Welke vorm de ceremonie nu krijgt en wie de prijs namens haar in ontvangst zal nemen, is nog niet bekend.

Munro kreeg vorige week de Nobelprijs voor de Literatuur. Het comité omschreef de 82-jarige Munro als een ‘master of the contemporary short story’. Ze schreef ook romans, zoals The Beggar Maid, en The Love of a Good Woman (1999). The Beggar Maid werd in 1980 genomineerd voor de Man Booker Prize. In 2009 won ze de tweejaarlijkse Man Booker International Prize.

Haar melancholisch korte verhalen zijn gebundeld verschenen in bloemlezingen als Selected Stories (1998) en The View from Castle Rock (2006). Hét grote onderwerp in de verhalen van Munro is de realiteit van gewone levens in een kleine plattelandsgemeenschap, vaak in de streek waar Munro zelf opgroeide: Lake Huron in Ontario, Canada. Vaak gaat een verhaal ook over vrouwen die op een keerpunt in hun leven staan.

    • Anouk Eigenraam