Saoedi-Arabië weigert zetel in Veiligheidsraad

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties tijdens een stemming over een resolutie over de chemische wapens in Syrië, vorige maand.
De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties tijdens een stemming over een resolutie over de chemische wapens in Syrië, vorige maand. Joshua Lott/Getty Images

Saoedi-Arabië wil geen plaats nemen in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Het land wijst het tijdelijk lidmaatschap af, omdat de raad niet in staat zou zijn oorlogen te voorkomen en conflicten op te lossen. Dat meldt persbureau Reuters.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken wil geen zetel in de raad, totdat er hervormingen zijn doorgevoerd. In een verklaring die het ministerie stuurde naar staatspersbureau SPA:

“Het koninkrijk vindt dat de methode, de manier van werken en de dubbele standaarden in de Veiligheidsraad het nemen van de verantwoordelijkheid voor wereldvrede in de weg staan.”

Kritiek op de Veiligheidsraad is niet nieuw

Er bestaat al langer kritiek op de Veiligheidsraad, waarvan de samenstelling van permanente leden – de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, China en Rusland – is gebaseerd op mondiale verhoudingen van net na de Tweede Wereldoorlog. Duitsland, Japan en India zijn bijvoorbeeld geen lid, en willen dat wel zijn.

Een ander punt van kritiek betreft het vetorecht van de permanente leden. Als een van hen ‘nee’ zegt, betekent dat het einde van een ontwerpresolutie. De raad zou voornamelijk de strategische belangen van die landen dienen. Naast de vijf permanente leden, zijn telkens tien landen tijdelijk lid van de raad. Deze worden voor een periode van twee jaar gekozen.

Syrië was de meest recente patstelling

De Veiligheidsraad is ook verdeeld over de burgeroorlog in Syrië. Westerse machten willen strengere sancties tegen president Bashar al-Assad, maar Rusland gooit telkens zijn vetorecht in de strijd. Het soennitische Saoedi-Arabië steunt de rebellen in het conflict. Assad behoort tot de alawitische geloofsgemeenschap, een afsplitsing van de sji’itische islam.

    • Laura Klompenhouwer