Rutte: geen aanleiding voor aanpassen Nederland-Ruslandjaar

Er is “geen enkele aanwijzing” dat de politiek iets te maken heeft met de mishandeling van de Nederlandse diplomaat deze week in zijn woning in Moskou. Dat zei premier Rutte zojuist op zijn wekelijkse persconferentie. Nogmaals zei hij dat koning Willem-Alexander vooralsnog gewoon naar Rusland gaat om het Nederland-Ruslandjaar af te sluiten.

Het Nederland-Ruslandjaar kan volgens premier Rutte gewoon doorgaan.
Het Nederland-Ruslandjaar kan volgens premier Rutte gewoon doorgaan. Foto ANP / Bas Czerwinski

Er is “geen enkele aanwijzing” dat de politiek iets te maken heeft met de mishandeling van de Nederlandse diplomaat deze week in zijn woning in Moskou. Dat zei premier Rutte zojuist op zijn wekelijkse persconferentie. Nogmaals zei hij dat koning Willem-Alexander vooralsnog gewoon naar Rusland gaat om het Nederland-Ruslandjaar af te sluiten.

Rutte is zich er wel van bewust dat de gebeurtenissen “vragen oproepen over de relatie met Rusland in een bredere context”.

Het bezoek van de koning kan juist bijdragen aan het goed afsluiten van het Nederland-Ruslandjaar, aldus Rutte, en het inleiden van goede betrekkingen tussen beide landen de komende jaren. Het bezoek van de koning hoeft niet politiek beladen te zijn, zegt de premier:

“We moeten niet verwachten dat als de koning daarheen gaat, hij inhoudelijke gesprekken kan voeren over deze kwestie. Dat is aan de politiek.”

De plannen van het Concertgebouworkest om actie te voeren tegen de omstreden anti-homopropagandawetgeving veranderen daar niets aan, aldus de premier. In het kader van de wereldtournee van het 125-jarige orkest staan twee optredens gepland, in St. Petersburg en Moskou op 8 en 9 november. In Moskou zijn de koning en de koningin daarbij. Rutte zei dat het Concertgebouworkest een private partij is die zelf kan beslissen of het actie voert of niet.

Doorrekening CPB ‘verheugend’

Er zijn belangrijke stappen gezet in de uitvoering van het regeerakkoord, zei Rutte. Hij noemde het “verheugend” dat uit de doorrekeningen van het CPB blijkt dat het regeringsbeleid structurele werkgelegenheid oplevert. Ook noemde hij het positief dat de koopkracht volgend jaar toeneemt. Dat is het gevolg van een eenmalige verlaging van de eerste schijf van de inkomstenbelasting.

Zwarte Piet

Een aanwezige journalisten vroeg ook naar die andere gevoelige kwestie die op dit moment speelt: het wel of niet aanpassen van Zwarte Piet. Wat vindt de premier daarvan?

“Je moet altijd rekening houden met gevoelens, maar Zwarte Piet - de naam zegt het al - is zwart. Daar kunnen we niks aan veranderen. Iedereen die een witte piet wil voorrijden staat dat vrij, maar de historische parabel gaat over Zwarte Piet.”