Rusland wil grondig onderzoek naar inbraak in Russisch pand

In een woning in Den Haag die valt onder het beheer van de Russische ambassade, is gisteren ingebroken. Het pand aan de Banstraat is geen diplomatieke vestiging.
In een woning in Den Haag die valt onder het beheer van de Russische ambassade, is gisteren ingebroken. Het pand aan de Banstraat is geen diplomatieke vestiging. Foto ANP / Martijn Beekman

Rusland wil dat Nederland de inbraak in een Russisch pand in Den Haag grondig onderzoekt en er alles aan doet om de dader of daders te achterhalen. Dat staat in een verklaring op de website van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, meldt persdienst Novum. Minister Timmermans heeft vanochtend gezegd dat er grondiger onderzoek plaatsvindt dan bij een reguliere inbraak.

Bij de inbraak in de woning, die wordt beheerd door de Russische ambassade, werden gisteren persoonlijke spullen van de bewoonster, een medewerker van de ambassade, meegenomen. Volgens de politie gaat het om een “reguliere inbraak”. De inbraak zou passen bij het beeld dat de politie heeft van andere inbraken in hetzelfde deel van de stad.

Timmermans: dit is toeval

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) zei vanochtend de inbraak te betreuren. Het onderzoek ernaar wordt grondiger onderzocht dan een normale inbraak, zei hij voorafgaand aan de ministerraad. De inbraak berust volgens hem waarschijnlijk op toeval:

“Gisteravond dacht ik echt van ‘nee hè’, maar het is waarschijnlijk allemaal toeval. Het is wel erg vervelend wat hier allemaal gebeurt, maar in dit geval denk ik: wie heeft hier nu in hemelsnaam belang bij?”

Timmermans heeft nog geen direct contact met Rusland gehad, maar hij verwacht dat vandaag of dit weekend wel te hebben.

Spanning relatie Nederland - Rusland

Het Nederland-Ruslandjaar wordt overschaduwd door tal van incidenten die de verhouding tussen beide landen op scherp zetten. Zo was er de zelfmoord van de Russische asielzoeker Dolmatov in een Nederlandse cel, terwijl hij niet vast had mogen zitten. Het onder Nederlandse vlag varende Greenpeace-schip Arctic Sunrise is door Rusland geënterd en de opvarenden hangt een lange celstraf boven het hoofd.

Nadat vorige week een Russische diplomaat door de Nederlandse politie werd aangehouden, ondanks zijn diplomatieke onschendbaarheid, is een Nederlandse diplomaat deze week in zijn huis in Moskou mishandeld. Het bericht over de inbraak deed gisteren daarom direct alle alarmbellen rinkelen.

    • Mirjam Remie