Rusland // Voorgenomen bezoek koning gaat door

Minister Timmermans (Buitenlandse Zaken, PvdA) vindt het te vroeg het voorgenomen bezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan Rusland nu al af te blazen naar aanleiding van de mishandeling van de tweede man van de Nederlandse ambassade in Moskou. Dat zei hij gisteren in de Tweede Kamer tijdens een debat over de kwestie.

Volgens Timmermans zou het nu al afzeggen van het bezoek betekenen dat Nederland al weet wie er achter de molestatie van de diplomaat zit. Dit wordt echter juist nu onderzocht. Zijn Russische collega-minister van Buitenlandse Zaken Lavrov zei woensdag dat Rusland een strafrechtelijk onderzoek begint en de aanval op de Nederlander als een „misdrijf” beschouwt.

Timmermans zei dat als de komende tijd mocht blijken dat Rusland het onderzoek toch niet serieus aanpakt hij de Tweede Kamer direct zal informeren. Op dat moment kan het bezoek van het koninklijk paar, dat op 9 november begint en de afsluiting van het Nederland-Ruslandjaar betekent, opnieuw worden bezien.

Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt deze opstelling. Alleen D66, SP en PVV vinden de verhoudingen tussen Rusland en Nederland nu al zodanig verstoord dat van een bezoek van Willem-Alexander en Máxima geen sprake kan zijn. Deze partijen vinden eveneens dat met het Nederland-Ruslandjaar moet worden gestopt.

Minister Timmermans wil het resterende programma van het Nederland-Ruslandjaar wel kritisch tegen het licht houden, maar zei er meteen bij niet direct programmaonderdelen te zien die geschrapt kunnen worden. Er zijn veel particuliere initiatieven. Daarnaast worden er nog twee mensenrechtenconferenties georganiseerd. Bovendien kondigde Timmermans gisteren aan maandag naar het Internationale Zeerecht Tribunaal van de Verenigde Naties in Hamburg te stappen als zich geen nieuwe ontwikkelingen voordoen in de zaak rondom de Greenpeace boot.

Ondertussen verlangt Rusland nog meer uitleg van Nederland over het incident van vorige week zaterdag met hun ‘tweede man’ in Den Haag. Die werd toen door de Haagse politie uit zijn flat gehaald op verdenking in dronkenschap zijn kinderen te hebben mishandeld. Hiermee werd de diplomatieke onschendbaarheid geschonden. Nederland heeft zijn excuses hiervoor aangeboden, maar Rusland vindt dit niet genoeg.