Rehwinkel ziet af van eerste drie maanden wachtgeld

Peter Rehwinkel, scheidend burgemeester van Groningen.
Peter Rehwinkel, scheidend burgemeester van Groningen. Foto ANP/ Remko de Waal

De vertrokken burgemeester van Groningen Peter Rehwinkel (PvdA) stort zijn wachtgeld de eerste drie maanden na zijn vertrek terug in de gemeentekas. Dat laat hij vandaag weten in een verklaring. Hij zegt verder zo snel mogelijk een betaalde baan te zoeken en neemt afstand van de berichtgeving dat hij functies “zou hebben verzonnen”.

Remy van Mannekes, journalist van RTV Noord, twittert een foto van de verklaring:

Twitter avatar remyvanmannekes Remy van Mannekes De verklaring van Rehwinkel #wachtgeld http://t.co/g6MQprzW5F

Ophef over nieuwe baan Rehwinkel

De 49-jarige Rehwinkel maakte eerder deze maand bekend dat hij zijn functie als burgemeester neerlegt, voor een onbetaalde baan in Barcelona. Dat hij van zijn recht op wachtgeld gebruik wilde maken, wekte woede. Hij ziet daar nu de eerste drie maanden van af ‘in het belang van zijn partij, alsook ten behoeve van organisaties en personen die net als ik geschaad worden door deze kwestie’.

Het AD schreef deze week nog niets concreets was afgesproken over de nieuwe functie van Rehwinkel. In Spanje zou volgens de krant niemand rekening houden met zijn komst. Later liet de United Cities and Local Governments (UCLG), zijn nieuwe werkgever, weten dat Rehwinkel wel gevraagd is onderzoek te doen.

Rehwinkel verzoekt in de verklaring dringend zijn privacy en die van zijn persoonlijke omgeving te respecteren. Diverse prominente partijgenoten riepen Rehwinkel de afgelopen dagen op vooral te solliciteren.

    • Mirjam Remie