‘Rector moet antiwesterse uitspraken terugnemen’

Asscher tolereert uitspraken rector niet

De Islamitische Universiteit Rotterdam (IUR) moet haar ‘antiwesterse’ uitspraken terugnemen, anders is de accreditatie van de school in het geding. Dat heeft minister Lodewijk Asscher (Integratie, PvdA) gisteren gezegd in de Tweede Kamer.

Aanleiding is een artikel in deze krant over enkele publicaties van de IUR. In een pamflet schrijft rector Ahmet Akgündüz dat de demonstraties deze zomer in Turkije het werk zijn van „goddelozen”, „moskeevijandige architecten”, „aanhangers van Assad die moslims doden” en „mensen met een westerse levensstijl”.

Akgündüz noemt tegenstanders van de Turkse premier Erdogan „vijand” van hun „religie en vaderland”. De IUR, die imams opleidt met een bachelor- en masteropleiding, zegt volledig achter de publicatie te staan.

De opmerkingen van de rector stuiten minister Asscher „tegen de borst”, zei hij gisteren in de Tweede Kamer. Hij gaat in gesprek met de leiding van de IUR en wil dat de universiteit de omstreden teksten terugneemt.

Tweede Kamerleden van CDA, VVD en PvdA hadden de minister om opheldering gevraagd. De partijen zijn bang dat imams worden opgeleid op een school die „antiwesterse denkbeelden” uitdraagt. „Hiermee krijg je geen polderimams, maar imams met vijandbeelden”, zegt PvdA-Kamerlid Keklik Yücel. „Het kan niet zo zijn dat een imamopleiding ingaat tegen de kernwaarden van de Nederlandse samenleving”, aldus CDA-Kamerlid Pieter Heerma.

De IUR biedt sinds dit jaar een geaccrediteerde bacheloropleiding theologie aan. Het beschikte al over een masteropleiding islamitische geestelijke verzorging. Wie beide studies volgt, mag zich imam noemen. Deze studies hebben samen 90 leerlingen. Daarnaast biedt de universiteit vele losse cursussen aan, van Arabische lessen tot Koranles. In totaal volgen er op dit moment 450 mensen lessen aan de IUR.

    • Andreas Kouwenhoven