Make-over voor Zwarte Piet

Sinterklaasorganisaties zijn bereid het uiterlijk van Zwarte Piet aan te passen. Dat zeggen vertegenwoordigers van de verschillende organisaties naar aanleiding van de protesten over de gedaante van de knecht van Sinterklaas. De felheid hiervan bedreigt volgens hen het kinderfeest.

Dominee Henk Leegte, voorzitter van het comité dat de Amsterdamse Sinterklaasintocht organiseert, stelt voor in januari te praten met de belangrijkste organisaties. Doel: „Langs de weg der geleidelijkheid kunnen we dingen veranderen aan Zwarte Piet.” Hij ziet dat de tegenstanders van Zwarte Piet zich ergeren aan de optelsom: kroeshaar, donkere schmink, dikke, rode lippen. „Ik kan me voorstellen dat we om te beginnen honderd van de vijfhonderd Pieten een ander uiterlijk geven.”

„Als het Amsterdamse comité ons uitnodigt, schuiven we meteen aan, zegt de voorzitter van het Sint Nicolaasgenootschap. „Het maakt mij niet uit of hij sluik haar of kroeshaar heeft. Maar Zwarte Piet is wel zwart.” Omroep NTR, van het Sinterklaasjournaal, verklaart „de gevoeligheid” te begrijpen.

    • Yasmina Aboutaleb
    • Bas Blokker