Pioniers van Kraftwerk zijn heerlijk retro

Kraftwerk heeft waarschijnlijk nog nooit op een toepasselijker locatie gespeeld dan gisteren in de prachtige ronde ruimte van het Evoluon. Oudere jongens en meisjes kennen het futuristische gebouw in Eindhoven als de plek waar ze voor het eerst kennismaakten met de wonderen van techniek en wetenschap. „Heute Abend die Mensch Maschine”, klonk het door vele tientallen speakers rondom terwijl de mannen van Kraftwerk in robotpakken met de lift omhoog kwamen. Op het podium hun gebruikelijke opstelling: vier geheimzinnige tafels die niet lieten zien welke instrumenten of computers er gebruikt werden.

Het begon toepasselijk met de pulserende instrumental Space shuttle. De surroundsound en driedimensionale beelden maakten er een nieuwe ervaring van, met in het rond vliegende getallen bij Numbers en ouderwetse computergraphics in Computer world. De ode aan de vernieuwing die Radioactivity ooit was is nu een kritisch betoog over Harrisburg en Fukushima.

Opvallend aan de performance was dat de menselijke factor nadrukkelijk meespeelde. Ralf Hütter zong zijn teksten met de gebruikelijke houterigheid en sommige toetsenpartijen hadden een scherp randje.

Het is wat Kraftwerk en het Evoluon samenbindt: in hun ooit zo relevante zoektocht naar vooruitgang zijn ze allebei heerlijk retro.

    • Jan Vollaard