Ov wordt veiliger, maar mensen ervaren dat minder

Het openbaar vervoer in de stad wordt feitelijk veiliger, zo blijkt uit cijfers. Maar reizigers ervaren dat niet altijd zo. Meer dan voorheen zeggen ze zich weleens onveilig te voelen.

Reizigers deden vorig jaar minder aangifte van misdrijven in het openbaar vervoer, maar tegelijkertijd is het aantal mensen dat zich weleens onveilig voelde gestegen. Dat staat in de jaarlijkse Monitor Sociale Veiligheid Openbaar Vervoer van de gemeentelijke dienst O+S (Onderzoek en Statistiek).

47 procent van de reizigers zegt zich weleens onveilig te voelen in het ov, duidelijk meer dan het jaar ervoor, toen dat nog 38 procent was. De gemeente heeft zich voorgenomen dit in 2014 terug te brengen naar 25 procent. Vooral de metro blijft het grootste probleem: mensen voelen zich vooral daar het minst veilig, zo bleek uit het onderzoek.

Voor de SP, „geschrokken” van de nieuwe cijfers, aanleiding nogmaals te pleiten voor een handhavingsoffensief. Te beginnen met de metro. „De aanwezigheid van een soort conducteur, zoals in trams al het geval is, geeft mensen een veiliger gevoel. In de metro is zo iemand er niet”, zegt fractievoorzitter Laurens Ivens.

Belangrijk is volgens Ivens dat toezichthouders ook echt de bevoegdheid hebben te mogen ingrijpen waar dat nodig is.

Tegelijkertijd staan er in de monitor voor de gemeente ook positieve dingen. Ja, meer mensen dan voorheen zeggen zich desgevraagd weleens onveilig te voelen, maar ze geven hun veiligheid in het algemeen nog steeds een ruime voldoende – een 7,1 tegenover 7,2 vorig jaar – én de veiligheid in en om het ov lijkt dus feitelijk verbeterd: de politie kreeg vorig jaar 3 procent minder aangiften binnen. Zo namen onder andere zware misdrijven als mishandeling en minder zware als vernieling en winkeldiefstal af.

Ivens vindt dat aangiften niets hoeven te zeggen over de ervaren veiligheid. „Doe jij aangifte als iemand een prullenbak molt? Waarschijnlijk niet. Maar dan kun je je nog wel onveilig voelen.” Joris Scheen van Dienst Stadstoezicht erkent dat de bereidheid tot aangifte meespeelt. „Je hebt daar natuurlijk geen regie over.”

Burgemeester Eberhard van der Laan zei gisteren in de gemeenteraad dat een eenduidige conclusie over de veiligheid moeilijk blijft. Is het bijvoorbeeld goed dat er minder aangifte is gedaan of niet? Hij zegde toe te kijken of een breder onderzoek mogelijk is.

De gemeente gaat ook bekijken of toezichthouders effectiever ‘informatie gestuurd’ ingezet kunnen worden, op bepaalde ‘hotspots’ of tijdstippen.

Van der Laan zei nog steeds het doel van 25 procent te willen halen, dus er moet „doorgepakt” worden. Of dat meer handhavers betekent, is nog niet duidelijk.

    • Frank Huiskamp