Oprijplaat rolstoel nog niet voor élk hip zaakje

Na onder meer De Negen Straatjes, de Spaarndammerstraat en Bos en Lommerplein is sinds gisteren ook een flink aantal winkels in de Kalverstraat en de Heiligeweg rolstoelvriendelijk. Veel winkels tussen Spui en Munt zijn nu voorzien van door het stadsdeel betaalde oprijplaten met de drie Amsterdamse Andreaskruizen, volgend jaar volgt het deel tussen Spui en Dam.

Het rolstoelvriendelijk maken van die winkels is niet altijd even makkelijk, legt Marlies van Sint Annaland van Winkeltoegankelijkheid Nederland uit. Zij gaat langs de winkels om ondernemers ervan te overtuigen de oprijplaten neer te leggen, en geeft advies over hoe ze ook binnen genoeg ruimte aan rolstoelen kunnen bieden.

Over het algemeen werken winkels daar goed aan mee. Maar er zijn er een paar met „een beetje een mening”, aldus Van Sint Annaland. „In de loop van de jaren heb ik van alles gehoord. Meestal grijpen ze als argument aan dat ze bang zijn dat iemand over de plaat struikelt. Eigenlijk willen ze niet, maar dat kunnen ze niet zo zeggen. Die mensen kun je niet overtuigen.” Ook zijn er modewinkels die „de plaat niet mooi vinden staan”.

In de Kalverstraat ging het beter: slechts drie of vier winkels werkten niet mee. „Veel ondernemers vinden het juist fantastisch.” Nu de Kalverstraat om is, wordt Van Sint Annaland steeds vaker gebeld door ondernemers die ook zo’n plaat willen.

    • Anouk van Kampen