OM wil Benno L. halfjaar terug de cel in

Het Openbaar Ministerie wil dat Benno L., die voordeeld werd voor ontucht, twee jaar cel krijg. Dat meldt het ANP. De officier van justitie wil de zwemleraar terug in de gevangenis, omdat hij zich niet aan de voorwaarden van zijn vrijlating heeft gehouden.

Benno L. in de rechtbank van Den Bosch in 2009.
Benno L. in de rechtbank van Den Bosch in 2009. Foto ANP / Comic House / Aloys Oosterwijk

Het Openbaar Ministerie wil dat Benno L., die eerder werd veroordeeld voor misbruik van 64 kinderen, een halfjaar terug de cel in gaat. Dat meldt het Openbaar Ministerie. De officier van justitie wil de zwemleraar terug in de gevangenis, omdat L. zich niet aan de voorwaarden van zijn vrijlating heeft gehouden.

De voormalige zwemschoolhouder werd in juni voorwaardelijk vrijgelaten na vier jaar cel. Begin deze maand werd hij weer gearresteerd.

Update 20.15: Vanmiddag meldden we nog op gezag van ANP dat het OM Benno L. twee jaar terug in de cel zou willen. Het OM meldt zelf dat ze eist dat L. een halfjaar van zijn twee jaar voorwaardelijke invrijheidsstelling terug de cel in moet.

L. hield zich niet aan de afspraken

L. hield zich op verschillende manieren niet aan de voorwaarden van zijn invrijheidstelling. Zo solliciteerde hij zonder daar toestemming voor te vragen, en liet hij pas in een later stadium van sollicitatierondes weten dat hij onder toezicht staat. L. moet van de reclassering elk sollicitatiegesprek melden.

Het contact tussen de reclassering en L. was sowieso niet optimaal. Op de dag van zijn aanhouding was twee uur lang onduidelijk waar hij zich bevond, meldt het Brabants Dagblad.

De 63-jarige L. verbleef tot eind september in tbs-kliniek De Rooyse Wissel in Venray. Hij werd daar uit gezet, vertelde zijn advocaat.

L. werd in 2009 opgepakt met duizenden foto’s en 221 filmpjes in huis van ontuchtige handelingen met kinderen. In hoger beroep werd hij in 2011 veroordeeld tot een celstraf van zes jaar. In juni had hij daar, inclusief voorarrest, twee derde van uitgezeten.

De meeste slachtoffers waren jong en verstandelijk gehandicapt. Sommige ouders en buurtgenoten waren fel tegenstander van zijn vrijlating, omdat ze bang zijn dat hij in herhaling valt.

    • Laura Klompenhouwer