Obama draagt nieuwe minister binnenlandse veiligheid VS voor

Jeh Johnson tijdens een persconferentie in het Pentagon, eerder deze maand. Foto AP/Charles Dharapak

De Amerikaanse president Barack Obama draagt later vandaag een voormalig topadvocaat van het ministerie van defensie voor als de nieuwe minister van Binnenlandse Veiligheid. Dat heeft een bron bij de Amerikaanse regering vanochtend verklaard tegenover persbureau AP.

Jeh Johnson moet Janet Napolitano vervangen, die in augustus terugtrad. De Senaat moet de voordracht van Johnson nog goedkeuren voor hij aan de slag mag.

Johnson was tijdens de oorlogen in Irak en in Afghanistan de hoogste advocaat van het Pentagon. Hij was nauw betrokken bij een aantal omstreden kwesties, zoals de alsmaar groeiende inzet van drones. Daarnaast voerde hij het beleid door waardoor terroristen door militaire tribunalen werden berecht, en niet langer door burgerrechtbanken.

Johnson is daarnaast verantwoordelijk geweest voor het doorvoeren van de afschaffing van ‘Don’t Ask Don’t Tell’, het beleid binnen de Amerikaanse krijgsmacht dat voorschreef dat homoseksuelen hun geaardheid geheim moesten houden.

    • Annemarie Coevert