Nooit meer een bonus voor de Rabobank-top

Rabobank schaft als eerste Nederlandse bank de bonussen voor de top af. Alleen specialisten krijgen nog een variabele beloning. ING, ABN en SNS volgen het voorbeeld nog niet.

Vijf jaar na het uitbreken van de financiële crisis beginnen de lessen daarvan door te dringen in de bestuurskamers van de banken. Gistermiddag maakte Rabobank bekend dat het de variabele beloning voor leden van de raad van bestuur afschaft. Daarmee is Rabobank de eerste grote bank in Nederland die officieel geen bonussen meer uitkeert.

Economen en politici wijzen excessieve bonussen al jaren aan als een van de belangrijkste oorzaken van de crisis. Hoge prestatiebeloningen geven perverse prikkels: ze moedigen riskant gedrag aan. Critici pleitten er daarom al jaren voor om bonussen aan banden te leggen. Minister Dijsselbloem wil voor het einde van dit jaar wetgeving hebben doorgevoerd die banken verbiedt bonussen uit te keren hoger dan 20 procent van het vaste salaris.

Rabobank geeft nu gehoor aan de kritiek. Het besluit is nadrukkelijk ingegeven door de jarenlange maatschappelijke kritiek op de hoge beloningen in de sector, zegt Rabo. President-commissaris Wout Dekker, die in juni dit jaar aantrad: „De raad van commissarissen heeft geconcludeerd dat een variabele beloning van bestuurders niet meer goed verenigbaar is met de functie van een maatschappelijk verankerde bank zoals de Rabobank.”

De andere drie grote banken, ABN Amro, ING en SNS Reaal, hebben de bonussen voor de top officieel nog niet afgeschaft. Ze delen al een aantal jaar geen bonussen meer uit, omdat ze de staatssteun die ze hebben gekregen nog niet hebben afbetaald (ING) of volledig in staatshanden zijn (ABN en SNS). Dan bonussen uitkeren is bij wet verboden. Oud-topman Hommen van ING zag in 2010 van zijn bonus af na publieke verontwaardiging daarover.

ING zegt nu dat het vooralsnog niet van plan is om de bonussen voor de top ook officieel af te schaffen, zoals Rabo nu doet. „Er is geen wijziging van het beleid.” Ook ABN Amro zegt niet van plan te zijn de bonussen officieel af te schaffen. „We hoeven Rabobank niet ineens na te doen, want we betalen nu toch al geen bonussen uit.”

Rabobank keerde overigens afgelopen jaar ook geen bonus uit aan de top, omdat de financiële resultaten onvoldoende waren. Over 2013 zou ook geen bonus uitbetaald worden. De bonus was gemaximeerd op 30 procent van het vaste salaris. Dat was een van de laagste percentages in de sector.

De afschaffing van de bonussen wordt niet gecompenseerd met een verhoging van het vaste salaris, zegt Rabobank. De salarissen van de Rabo-top zijn geheim, maar behoren tot de top van de Nederlandse financiële sector. De zes bestuursleden verdienen samen 8,5 miljoen euro, omgerekend 1,4 miljoen euro per persoon. Gerrit Zalm van ABN verdient 750.000 euro. Hommen verdiende 1,35 miljoen.

Voor het gros van de 60.000 Rabo-medewerkers was de variabele beloning eerder dit jaar al afgeschaft. Alleen specialisten, zoals handelaren in de Londense City, krijgen nu nog een bonus. Het gaat om circa 200 man.

    • Chris Hensen