Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Nationale Opera & Ballet nieuwe naam na fusie

De Nederlandse Opera, Het Nationale Ballet en Het Muziektheater Amsterdam gaan verder onder de naam Nationale Opera & Ballet. De nieuwe naam wordt op 17 februari in gebruik genomen. Dat maakten de fusiepartners vandaag bekend.

Het Nationaal Ballet tijdens de opening van het seizoen vorige maandin het Muziektheater.
Het Nationaal Ballet tijdens de opening van het seizoen vorige maandin het Muziektheater. Foto ANP / Evert-Jan Daniëls

De Nederlandse Opera, Het Nationale Ballet en Het Muziektheater Amsterdam gaan verder onder de naam Nationale Opera & Ballet. De nieuwe naam wordt op 17 februari in gebruik genomen. Dat maakten de fusiepartners vandaag bekend.

De drie Amsterdamse culturele organisaties gingen op 1 januari samen. Directeur Els van der Plas van Het Nationale Ballet is blij met de fusienaam. “Daarmee positioneren wij ons als (inter-)nationaal topinstituut voor opera en ballet”, laat ze weten in een verklaring.

De aparte merknamen worden licht gewijzigd. De Nederlandse Opera gaat verder als De Nationale Opera. Directeur Pierre Audi noemt de naamswijziging een grote stap. “Het is echter een logische stap gezien de keuze voor de nieuwe algemene naam”, zo laat hij weten. De Nationale Reisopera wordt omgedoopt tot Nederlandse Reisopera, omdat het woord ‘nationaal’ voor verwarring zou kunnen zorgen. De samenwerking met De Nationale Opera blijft voortbestaan.

Op 17 februari maakt het ‘internationale topinstituut voor opera en ballet’ de programmering van het theaterseizoen 2014-2015 bekend.

(Novum).