Monti stapt uit zijn partij

De Italiaanse ex-premier Mario Monti blijft principieel, en stapt uit zijn eigen partij omdat die zijn kritiek op de nieuwe begroting niet deelt. Monti vindt de plannen van de brede coalitie van premier Enrico Letta te halfslachtig: te weinig maatregelen om de zware belastingdruk op bedrijven te verminderen, te weinig structurele hervormingen.

De Italiaanse premier Enrico Letta (links) krijgt een bel overhandigd van ex-premier Mario Monti afgelopen april als symbolisch ritueel van de machtsoverdracht. Foto EPA / Ettore Ferrari

De Italiaanse ex-premier Mario Monti blijft principieel, ook al betaalt hij daarvoor een hoge politieke prijs, en stapt uit zijn eigen partij omdat die zijn kritiek op de nieuwe begroting niet deelt.

Monti vindt de plannen van de brede coalitie van premier Enrico Letta te halfslachtig: te weinig maatregelen om de zware belastingdruk op bedrijven te verminderen en te weinig structurele hervormingen.

Zijn partij Scelta Civica, wat betekent een ‘civiele keus’, speelde al geen grote rol meer na het matige resultaat bij de verkiezingen van februari. Monti had de partij opgezet in de hoop het prestige dat hij had opgebouwd als leider van een zakenkabinet, te vertalen in politieke winst. Maar dat lukte niet, ook al omdat Monti geen goede campagne voerde.

Nu blijken de parlementariërs in zijn partij niet meer bereid om hun leider te volgen. Daarom stapt Monti op. Hij blijft wel senator, want in november 2011 was Monti benoemd tot senator voor het leven. Maar door de breuk met zijn partij zal hij politiek verder op de achtergrond raken.

Berlusconi’s rol is ook nog niet uitgespeeld

De stap van Monti zal wel de discussie over de begroting nog verder aanscherpen. Premier Letta krijgt kritiek dat zijn begroting getuigt van weinig visie en vooral bedoeld lijkt om niemand boos te maken, maar het resultaat is dat ook iedereen er wel iets op heeft aan te merken. Op de achtergrond loert oud-premier Berlusconi. Hij probeert nog steeds de breuk in zijn partij eerder deze maand, over de vraag of het kabinet moest doorgaan of niet, te lijmen en blijft tegelijkertijd zagen aan de poten van het kabinet.

De komende begrotingsdiscussie in het parlement is een nieuwe kans om Letta onder druk te zetten – terwijl Berlusconi zelf met spanning wacht op een uitspraak van het Hof van Appèl in Milaan, dat moet bepalen of zijn veroordeling tot vier jaar cel wegens financiële fraude gepaard moet gaan met een verbod op politieke functies. Die uitspraak wordt op zeer korte termijn verwacht, mogelijk morgen al, of anders volgende week zaterdag.

    • Marc Leijendekker