Deelnemers Olympische Spelen verwaarlozen hun gebit

None

Olympiërs doen er alles aan om een topprestatie neer te zetten, maar lijken niet te beseffen dat een mond met veel infecties en pijn een streep door een medaille of record kunnen zetten. Bijna driehonderd deelnemers aan de Olympische spelen van 2012 in Londen die in het Olympisch dorp de tandarts bezochten, hadden ernstige gebitsproblemen, zo blijkt uit Brits onderzoek (British Journal of Sports Medicine, september).

De mond van topsporters kent specifieke bedreigingen. Ze consumeren tijdens wedstrijden en trainingen suikerrijke maaltijden en drankjes. Bijna alle koolhydraatrijke sportdranken hebben een hoge zuurgraad zodat tanderosie bij hen relatief vaak voorkomt. Verder is bekend dat bij sporters waarbij het juiste gewicht van de sporter van groot belang is, de kans op eetstoornissen groot is. Eetstoornissen kunnen gepaard gaan met veelvuldig overgeven en daardoor de mondgezondheid ernstig bedreigen.

De onderzochte atleten hadden vaak last van tandbederf (55%) en tanderosie (45%). Bij 75% van de groep was de mondhygiëne schrikbarend slecht en bij 15% van hen was sprake van ernstige tandvlees- en kaakbotaandoeningen.

De Britse onderzoekers rapporteerden verder dat een aantal van deze Olympische atleten de gebitsklachten als buitengewoon hinderlijk hadden ervaren. Achttien procent van de groep stelde zelfs vast dat hun trainingen en prestaties tijdens de Spelen er onder leden. De sporters waren vooral afkomstig uit Afrika, Zuid-Amerika en Europa.

Er zijn meerdere studies op dit terrein gepubliceerd. Zo kregen op de Olympische Spelen in Beijing, 2008, 516 deelnemers en 370 coaches en begeleiders tandheelkundige spoedhulp. Toen ging het vooral om zenuwbehandelingen, ontstekingen om en aan verstandskiezen, uitgevallen vullingen en het aanmeten van mond- en gebitsbeschermers bij deelnemers aan contactsporten, zoals boksen.

    • M.A.J. Eijkman