Kunstenaars boos om blokkeren van fusie

De internationaal vermaarde kunstenaars Marlene Dumas, Fiona Tan en Marijke van Warmerdam hebben zich gisteren in een boze e-mail gekeerd tegen kunstenaars uit de adviesraad van opleidingsinstituut De Ateliers, die deze week de fusie met de Rijksakademie blokkeerden.

Directeur Dominic van den Boogerd bevestigt berichtgeving in de Volkskrant dat de invloedrijke adviesraad – kunstenaars en docenten Rob Birza, Marien Schouten en Bojan Sarcevic – om vervanging van bestuursvoorzitter en voormalig ING-bankier Hans Verkoren door zakenman en kunstverzamelaar Joop van Caldenborgh hebben gevraagd en aandrongen op het stellen van extra eisen aan de Rijksakademie. Het bestuur besloot daarop de bijna afgeronde fusiegesprekken te beëindigen.

Dumas, Tan en Van Warmerdam verwijten de kunstenaars uit de adviesraad dat ze niet met andere docenten hebben overlegd en „enkel zichzelf vertegenwoordigen”, zo citeert de Volkskrant vandaag uit de e-mail. Marien Schouten keert zich vanmorgen in een reactie tegen dit beeld. „De meerderheid van de begeleiders reageerde positief nadat het bestuur besloten had om de fusieonderhandelingen af te breken en als zelfstandig instituut door te gaan”, zegt hij.

De Ateliers en de Rijksakademie moesten van het ministerie van OCW fuseren als voorwaarde voor 1,5 miljoen euro subsidie. Het ministerie beraadt zich nog wat het nu gaat doen.