Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Onderwijs

‘Klimaat in klaslokalen in Benelux onder de maat: te warm of te koud’

Het binnenklimaat in scholen in de Benelux is slecht voor de gezondheid blijkt uit een onderzoek.
Het binnenklimaat in scholen in de Benelux is slecht voor de gezondheid blijkt uit een onderzoek. Foto ANP / Koen Suyk

Het binnenklimaat in scholen scoort ruim onvoldoende blijkt uit onderzoek van het Centrum voor Gezonde Scholen naar schoolgebouwen in België, Nederland en Luxemburg, meldt Trouw. In zeventig procent van de scholen is het zomers te warm, in veertig procent van de scholen in de winter te koud.

Een kwart van de schoolleiders geeft een dikke onvoldoende voor het binnenklimaat in de klas. Een op de drie scholen klaagt over tocht en vochtplekken. Van de duizend ondervraagde scholen vindt 43 procent de ventilatie onvoldoende: er wordt geklaagd over een muffe en onaangename lucht in de lokalen.

In een op de vijf scholen is de akoestiek slecht volgens de scholen; behalve nagalm is er geluidsoverlast van andere klassen. Verder zou er in twintig procent van de lokalen te weinig licht zijn, terwijl in een derde van de scholen men juist last heeft van de zon.

Luchtkwaliteit slechter dan op kantoor

De luchtkwaliteit in een gemiddeld schoolgebouw is zelfs veel slechter dan op kantoor of zelfs in de gevangenis, concluderen de onderzoekers. Ze wijzen erop dat een slecht binnenklimaat negatieve effecten heeft op de gezondheid. Het kan onder meer zorgen voor hoofdpijn en vermoeidheid en de kans op extra astma-aanvallen vergroten. Ook kan het leiden tot ziekteverzuim en slechtere leerprestaties, aldus de onderzoekers.

De VO-raad, de brancheorganisatie voor het voortgezet onderwijs heeft berekend dat het gemiddelde schoolgebouw 38 jaar oud is en niet meer voldoet aan de huidige eisen, schrijft Trouw. Volgens de VO-raad is het probleem dat gemeenten verantwoordelijk zijn voor nieuwbouw, maar scholen voor het onderhoud. Daardoor zouden zowel scholen als gemeenten weinig prikkels voelen om te investeren in onderhoud of nieuwbouw.

Het Centrum voor Gezonde Scholen werd vier jaar geleden opgericht om de toestand in schoolgebouwen in de Benelux onder de aandacht te brengen. Deze studie bevat de eerste bevindingen na een groot onderzoek. Overigens zijn er volgens het onderzoek geen grote verschillen tussen de drie Benelux-landen.