Inbraak in tijdelijk kantoor Greenpeace in Rusland

De Arctic Sunrise.
De Arctic Sunrise. Foto ANP / Dmitri Sharamov

In een tijdelijk kantoor van Greenpeace in de Russische havenstad Moermansk is vannacht ingebroken. Dat meldt de milieuorganisatie op Twitter. Op een foto zijn mannen met bivakmutsen te zien.

Twitter avatar Greenpeace Greenpeace BREAKING: CCTV footage shows 6 men in balaclavas breaking into grounds of our office in Murmansk #FreetheArctic30 http://t.co/ch0qiDiW2J

Bij de inbraak is een kooi meegenomen die activisten wilden gebruiken bij een protest tegen de arrestatie van de dertig opvarenden van de Arctic Sunrise. Zij zitten sinds vorige maand vast in Moermansk.

Het schip is 19 september geënterd bij een olieplatform waar een protestactie zou plaatsvinden tegen plannen van Gazprom en Shell om naar olie te boren in de Pechora Zee. Vervolgens is het schip naar Moermansk gesleept en zijn de opvarenden gearresteerd. Alle dertig zijn ze aangeklaagd voor piraterij. Hierop staat een celstraf van maximaal vijftien jaar.