‘Iceman’ Bergkamp zei nooit zoveel, maar heeft een flink boek kunnen vullen

Dennis Bergkamp overhandigt het eerste exemplaar van zijn biografie aan Johan Cruijff tijdens de presentatie in Amsterdam.
Dennis Bergkamp overhandigt het eerste exemplaar van zijn biografie aan Johan Cruijff tijdens de presentatie in Amsterdam. Foto ANP/ Koen van Weel

Dennis Bergkamp was nooit zo’n prater. Als het niet zo’n cliché was, zouden we zeggen dat hij dat dus maar met zijn voeten deed. Maar ‘The Iceman’ heeft nu maar mooi wel een biografie van ruim vijfhonderd pagina’s op zijn naam staan. Echt voor de grote liefhebber, schrijft NRC (vier ballen) vandaag, de liefhebber die bijvoorbeeld graag wil weten dat Bergkamp ooit blokfluitles had.

Bergkamp en vele mensen om hem heen - moeder, zijn drie broers, zijn vrouw, zijn kinderen - deden het praten, journalisten Jaap Visser en de Brit David Winner schreven het op. En wat komt er dan allemaal aan bod? ‘Alles’, zo schrijft Guus Middag vandaag in zijn recensie. De periodes bij Ajax, Inter, Oranje en Arsenal, het hoogtepunt in zijn carrière. Persoonlijkere dingen, zoals de vliegangst van ‘The Non-Flying Dutchman’ en de veelbesproken Cruijffiaanse revolutie bij Ajax, ook. Dit aangevuld met veel beeldmateriaal en, voor de echte statistiekenfans: alle wedstrijden, doelpunten en eindrangschikkingen. Ja, dan kom je wel aan vijfhonderd plus pagina’s.

“Alles staat erin – en dus ook allerlei onbelangrijke, maar daarom niet minder interessante details. De foto van het houten Maradona-paaltje, zelf gemaakt bij de handenarbeidles, gebruikt bij paaltjesvoetbal. Ik lees graag over het voetballen, samen met opa, met een sinaasappel in de smalle gang. Wist u wel dat Bergkamp nog even blokfluitles en gitaarles heeft gehad?”

Middag schrijft dat hij niet kan beoordelen of er voorheen onbekende dingen worden onthuld in het boek. Voor hem persoonlijk was Bergkamps inzinking in Italië nieuw:

“In de zomer van 1994, nog in Amerika, meteen na het WK, krijgt hij last van paniekaanvallen. Is het oververmoeidheid? Hij sleept zich naar huis, moet veel te snel weer aan een nieuw seizoen bij Inter Milaan beginnen, is niet gelukkig bij het defensief spelend Inter, begint in de kleine vliegtuigjes van Inter vliegangst te ontwikkelen, raakt in conflict met de trainer, komt steeds meer klem te zitten (‘alles vloog me naar de keel’) – en stapt aan het eind van het seizoen naar voorzitter Moratti, met de mededeling dat hij een andere trainer en andere spelers moet kopen als hij het beste uit Bergkamp wil halen. Het staat er lekker droog.”

En is het een goed boek? Ja, schrijft Middag, maar begin er niet aan als je slechts een geïnteresseerde buitenstaander bent. “Daarvoor is het allemaal te uitgebreid.” Maar dus wel voor de fans. En voor deze flinke Bergkampbijbel betaal je ook een flinke prijs: zestig euro voor de normale 544 pagina’s, honderd voor een luxe “gesigneerde, genummerde” versie.

Twitter avatar BVlietstra Bart Vlietstra Ja t is n duur ding die biografie van #Bergkamp, maar teeeerrrrring die foto’s zijn zó mooi en uniek. En verbaal is de ijsman ook op dreef.
Twitter avatar AlexvanderWeij Alex van der Weij @pzantingh zitten daar kaartjes bij voor Barca - Ajax?!

Maar hee, voor het perspectief: zestig euro, dat verdiende Bergkamp op een gegeven moment bij Arsenal in vier minuten. En de Engelse versie, waarvan alleen de Brit David Winner de auteur is, is stukken goedkoper, mocht dat nog helpen. Heb je wel de helft minder pagina’s en geen Jaap Visser.

Heb je alles verteld? ‘Alles dat gevraagd werd’

NOS-sportverslaggever Joep Schreuder sprak vandaag na de presentatie van zijn biografie - het eerste exemplaar kreeg Cruijff - met Bergkamp. Of-ie alles verteld heeft? “Ja, alles dat gevraagd werd. Waar er behoefte aan was.”

Bergkamp op z’n best

Genoeg over de biografie, laten we vooral nog even genieten van enkele hoogstandjes van het Nederlandse voetbalicoon.

Een korte compilatie van de NOS:

Iets meer tijd? Dan deze iets langere compilatie met goals:

En nóg langer de tijd? Dan bijna drie kwartier aan hoogtepunten uit Bergkamps tijd bij Arsenal:

Tot slot natuurlijk even speciale aandacht voor de goal waarvan iedereen weet waar hij was op het moment dat hij hem maakte, vooral Jack van Gelder: de winnende goal tegen Argentinië in de kwartfinale van het WK van 1998. Het gevolg van de strakste pass in de geschiedenis van strakke passes:

    • Frank Huiskamp