Huizen verwoest en een dode bij tientallen bosbranden Australië

Een huis dat door de vlammen is verwoest bij de Blue Mountains, in de buurt van Sydney.
Een huis dat door de vlammen is verwoest bij de Blue Mountains, in de buurt van Sydney. Foto AFP/Greg Wood

Australische autoriteiten nemen momenteel de schade op die is veroorzaakt door bijna honderd bosbranden in de staat New South Wales. Zover bekend is een man omgekomen en een onbekend aantal huizen verwoest.

De 63-jarige man was zijn eigen huis in de buurt van de zuidelijk gelegen stad Sydeny aan het blussen, maar kreeg op dat moment een hartaanval. Twee brandweermannen raakten daarnaast gewond.

https://www.youtube.com/watch?v=qPCxj4-Rj7g&hd=1

Extreme hitte en harde wind

De temperaturen in het gebied zijn ongebruikelijk hoog en de harde wind zorgt dat het dorre landschap makkelijk vlam vat. Van de zeker 94 bosbranden rond Sydney zijn er 28 moeilijk te bestrijden, aldus een woordvoerder van de brandweer tegenover persbureau AP. De branden zijn verspreid over een gebied van 86.000 hectare.

Duizenden mensen zijn momenteel in touw om het vuur te bestrijden en veel brandweerlieden zijn nog onderweg naar het gebied. Er wordt gezocht naar overlevenden in gebieden waar woningen in brand staan. De branden zullen waarschijnlijk nog dagen aanhouden en zijn ‘zeer gevaarlijk’ volgens de brandweer.

    • Annemarie Coevert