Gevaarlijke stoffen kelderbox Ede lagen er al jaren

Politie houdt omstanders op afstand in Ede.
Politie houdt omstanders op afstand in Ede. Foto ANP/ Jeroen Jumelet

De gevaarlijke stoffen in een kelderbox in Ede lagen daar al jaren. Dat zei burgemeester Cees van der Knaap op een persconferentie vanavond, schrijft Novum. Het onderzoek is nog niet begonnen.

Het mosterdgas, en ook andere chemische stoffen, zaten in een kluis in de kelderbox. De situatie lijkt nog steeds stabiel, volgens Van der Knaap, omdat de brandweerman en de agent die de kluis openden “blaken van gezondheid”. Defensie meet uit voorzorg toch of er mosterdgas is vrijgekomen. De Veiligheids- en Gezondsheidsregio Gelderland-Midden meldde eerder op de avond dat daar voorlopig geen aanwijzingen voor zijn. De politie onderzoekt verder hoe het mogelijk is dat een particulier aan deze stoffen kon komen.

In de stad werden vanavond vijftig woningen ontruimd na de vondst van een partij zeer gevaarlijke stoffen. De straat, de Bijsterveld, is ingericht als ontsmettingsstraat.

Brief die politie tipte kwam pas laat

De stoffen zijn gevonden in de woning van een 65-jarige oud-natuurkundeleraar, die vorige week is overleden. Als hobby verzamelde hij stoffen. Dit heeft hij in een verzegelde brief aan zijn broer laten weten. Na een tip van deze broer is de politie gaan kijken.

De dood van de gepensioneerde man werd rond 10 oktober ontdekt toen zijn buurvrouw hem al een paar dagen niet gezien had, schrijft Novum. Zij waarschuwde de politie, die de man in zijn woning vond. De politie vond toen al enkele chemische stoffen in zijn woning die ongevaarlijk bleven. Een lijkschouwer constateerde een natuurlijke dood, waarmee de zaak voor de politie was afgedaan.

Totdat de broer van de man in Almere een brief kreeg. De politie onderzoekt hoe het kan dat de brief pas gisteren is aangekomen. In de brief schreef de overledene aan zijn broer dat hij zeer voorzichtig moet omgaan met de stoffen die in zijn kluis liggen. De man waarschuwde de brandweer gisteren.

De tijd genomen operatie te plannen

Omdat de situatie stabiel bleek, namen brandweer, gemeente, politie en defensie de hele dag de tijd om de operatie zorgvuldig te plannen. Zolang de stoffen niet in beweging worden gebracht, zou er geen gevaar zijn. Daarom werden de omwonenden pas vrijdag om 18.15 uur geïnformeerd. Zij kregen vervolgens een halfuur om weg te gaan en werden opgevangen in een buurthuis.

De burgemeester heeft de buurtbewoners bezocht en merkte dat er veel woede is. “Niet op de gemeente, maar op die meneer.”

Mosterdgas is zeer gevaarlijk. Het is niet zozeer dodelijk, maar wel zeer agressief en kan leiden tot blindheid en doofheid. Het veroorzaakt bij contact blaren op de huid, en als het wordt ingeademd ook in de longen. In de Eerste Wereldoorlog werd het gas ingezet als chemisch wapen.


Grotere kaart weergeven