Hij gaat dit jaar wel of toch weer niet naar Wie is de mol?

De organisatoren van de verkiezing van de Televizierring, die vanavond wordt uitgereikt aan het populairste tv-programma van het jaar, weten al sinds een paar weken wie dit jaar de meeste stemmen heeft gekregen. Maar er is alle kans dat er tijdens de live-uitzending toch nog een andere winnaar uit de bus komt. „Ook voor ons is die uitslag soms heel verrassend”, zegt redactiechef Jeroen de Goeij van het blad Televizier dat de verkiezing jaarlijks organiseert. „Dat maakt die anderhalf uur altijd superspannend voor iedereen.”

Op 30 september werd de verkiezing afgesloten. Ruim een half miljoen mensen – een recordaantal – brachten hun stem uit via internet. De drie programma’s die de meeste stemmen kregen, waren Wie is de Mol?, Flikken Maastricht en Divorce. Maar wie op de eerste, tweede of derde plaats eindigde, blijft een groot geheim. Vanavond worden ze alle drie weer op 0 gezet. Daarna kan de kijker opnieuw stemmen, per telefoon of sms.

Waartoe dient deze tweede stemronde? De verkiezing heeft toch al een winnaar opgeleverd? „Het is gewoon spannender als er tijdens de uitzending wordt gestemd”, legt De Goeij uit, „dan wanneer de uitslag weliswaar heel goed geheim is gehouden, maar toch van tevoren al vaststaat. Dat is nu eenmaal één van die wonderlijke eigenschappen van het medium televisie.”

MAX klaagt

Intussen klaagt Omroep MAX-voorzitter Jan Slagter, die vergeefs campagne voerde om nominaties te krijgen voor zijn successeries Moeder, ik wil bij de revue en Heel Holland Bakt, dat het gebruik van internet, telefoon en sms altijd in het nadeel zal zijn van programma’s die vooral een ouder publiek trekken met minder communicatieve vaardigheden. De Goeij is het daar niet mee eens: „Neem het voorbeeld van Flikken Maastricht. De gemiddelde leeftijd van de kijkers is 53 jaar, en desondanks is die serie genomineerd.”

Ook vermoedt De Goeij dat de stemmen van jongere kijkers getemperd zullen worden door het feit dat RTL 4 vanavond gelijktijdig The Voice uitzendt en daarmee miljoenen kijkers zal wegtrekken van Televizierring Gala van de AVRO.

Vanavond, Nederland 1: Gouden Televizier-Ring Gala 2013, 20.30-22.20

    • Henk van Gelder