Heel Indonesië draagt straks ’t blauw-zwart van Thohirs Inter

De Indonesische eigenaar van Internazionale is een echte supporter en sportliefhebber.

Erick Thohir vierde de grootste stunt uit de Indonesische voetbalhistorie ingetogen. Hij belegde dinsdag geen uitgebreide persconferentie om bekend te maken dat hij samen met zijn zakenpartners een meerderheidsbelang van 70 procent koopt in Inter voor circa 250 miljoen euro. Hij klopte zich niet op de borst dat hij de eerste Aziaat is die een Italiaanse club bezit. Hij reisde niet naar Milaan om met veel bombarie de Indonesische vlag te hijsen bij het stadion van Inter. De multimiljonair hield het bij een korte verklaring. Het was Idul Adha, offerfeest, en Thohir wilde net als de miljoenen islamitische Indonesiërs bij zijn gezin zijn.

De mediatycoon houdt van buitenlandse avonturen. Hij is met zijn investeringsgroep al mede-eigenaar van de 76’ers, de Amerikaanse basketbalploeg uit Philadelphia. Als gevolg rekent hij prominente Philadelphians als acteur Will Smith en diens vrouw Jada, die eveneens belangen hebben in de NBA-ploeg, tot zijn vrienden. En hij bezit een deel van DC United, het voetbalteam uit Washington dat uitkomt in de Major League Soccer.

Thohir liet in een persverklaring weten zeker invloed te willen uitoefenen op Inter, maar zelf in Indonesië te willen blijven. „Ik ben een ondernemer, maar bovenal ben ik een supporter en hou ik van sport.” Met andere woorden: Thorir is er voor Inter en de club is meer dan zijn nieuwe speeltje.

Met zijn aanpak verschilt hij van Tony Fernandes, de hyperactieve grondlegger van de pan-Aziatische prijsvechter Air Asia en eigenaar van de Engelse tweedeklasser QPR en raceteam Caterham. Ze zijn exponenten van een nieuwe generatie Aziatische rijken. Beiden zijn jong, Thohir is 43, Fernandes 49, en verdienen aan de uitdijende middenklasse. Thohir verkoopt lifestylebladen aan Indonesiërs die genoeg hebben om zich druk te maken om lifestyle. Ze zoeken erkenning en avontuur, lees: kopen buitenlandse clubs.

Zo’n impuls kan het afgegleden Inter wel gebruiken, melden ook Indonesische kranten. Wat ze niet vermelden is dat Thohir alles behalve een selfmade man is. Pa is medeoprichter van een van de grootste scooter- en autobedrijven van Indonesië. Met zijn miljoenen mocht hij ondernemen.

Voetbal is populair in Indonesië. Zo keken deze zomer 70.000 man in een stadion in Jakarta naar een oefenpotje tussen Chelsea en een Indonesisch gelegenheidselftal. Fans scandeerden moeiteloos de namen van de Chelsea-reserves. In Maleisië zijn shirts van QPR overal aanwezig. Iedereen, van kleine jongens tot volwassen taxichauffeurs loopt in tenues van de Londense club die vorig jaar degradeerde uit de Premier League. Als Thohir er in slaagt Inter weer sportieve successen te laten beleven, zal in Indonesië het biru en hitam, blauw en zwart, van de nerazzurri met trots gedragen worden.

    • Melle Garschagen