God is een drone

Gaan // Cabaret Enkeltje Mars Vincent Bijlo. Gezien: 8/10. Tournee t/m 9/4.

Het kabinet heeft hem gevraagd als huiscabaretier naar Mars te gaan, zegt Vincent Bijlo – en dat klinkt weliswaar een beetje flauw, maar hij weet daar een voorstelling van te maken waarin veel ongelijksoortige verhalen bij elkaar passen. De Marsreis blijkt een logisch kader te vormen voor een pakkende conference over de geschiedenis van het heelal, maar ook voor scherpe jeugdherinneringen en terzijdes waarin zijn actuele betrokkenheid doorklinkt: „God is een drone / Obama is Zijn Zoon.” In zijn programma’s is Bijlo steeds evenwichtiger geworden, en doeltreffender. Zijn blindheid zet hij in voor rake grappen en poëtische zinnetjes. Die maken Bijlo tot een cabaretier met authentiek engagement en een heel eigen vocabulaire.