Opinie

    • Joël Broekaert

Geschulpte ufo’s (of bloemen)

None

Het lijkt een beetje van de categorie: ik ben in verwachting en opeens zie ik overal zwangere vrouwen. Of: ik heb net een auto gekocht en nu zie ik opeens overal zwarte Golfjes rijden. Ik dacht dat ik echt iets nieuws had gevonden, althans iets onbekends. Ze lagen tussen de rijpe tomaten en andere groenten waar de aarde nog aan zat op een klein marktkraampje in het pittoreske Franse dorpje St. Sauveur (tussen Toucy en Bonny-Sur- Loire, voor de kenners onder ons. Voor de rest: onder Parijs).

Ze leken nog het meest op pompoenen. Rond en een beetje plattig, met bovenop in het midden een behoorlijk steeltje. Rondom hadden ze aan de zijkanten uitstulpingen, een stuk of vijf. Je zou er met een beetje fantasie een bloemvorm in kunnen zien. Ze lagen er in het geel en in het wit.

Ik dacht: nu heb ik de mensen thuis iets leuks te vertellen. Kom ik datzelfde ding achtereenvolgens tegen bij de groentejuwelier, in de tuin van een kennis en bij de fucking Albert Heijn (als ‘sierpompoen’). Anderhalve week ben ik weg en opeens is die patisson overal te krijgen. En jullie maar blasé doen. Ik had er nog nooit van gehoord.

De patisson is een beetje de missing link tussen de courgette en de pompoen. Notiger en smaakvoller dan de eerste, zachter en ‘romiger’ dan de laatste.

Deze ‘geschulpte ufo’s’ hebben zelfs een eigen hoofdstukje in Groentebijbel van Mari Maris, waar iedereen zo lyrisch over is de laatste tijd. Het is een uitermate handzaam naslagwerk met hele bruikbare, feitelijke informatie over 66 verschillende groenten. Met smaakcombinatie-suggesties en fijne korte to the point-recepten. Ik citeer:

Kook de patissons (ongeveer tien minuten), snijd het deksel eraf en verwijder het zaad met een lepel.

Bestrooi de binnenkant met peper en zout.

Meng de overige ingrediënten, behalve de kaas.

Vul de patissons ermee en strooi de kaas erover.

Gratineer onder de grill of in een oven van 200 graden.

Zet eventueel voor het serveren het deksel er weer op en giet er vervolgens een sierlijk straaltje basilicumolie omheen”.

    • Joël Broekaert