Gasunie en Tennet blijven volledig in handen van de staat

Minister Dijsselbloem tijdens de Algemene Financiële Beschouwingen in de Tweede Kamer. Foto ANP/ Martijn Beekman

Gastransportbedrijf Gasunie en stroomtransporteur Tennet zullen niet gedeeltelijk geprivatiseerd worden. Dat heeft minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem vandaag bekendgemaakt na de wekelijkse ministerraad. Hij vindt het belangrijk dat de gas- en elektriciteitsnetten voorlopig niet in commerciële handen komen.

Het Financieele Dagblad schrijft dat Dijsselbloem hiermee breekt met beleid van Maxime Verhagen, voormalig minister van Economische Zaken. Die stelde in 2011 nog voor om beide bedrijven nieuwe aandelen te laten uitgeven om hun groeistrategieën zouden kunnen uitvoeren. Een beursgang van Tennet was dan een optie. Gasunie en Tennet zijn voor honderd procent in handen van de Nederlandse staat.

Tennet zit volgens het FD nu met een financieringsprobleem: het bedrijf heeft geld nodig voor zijn grote investeringsprogramma, maar hoe het daaraan moet komen, is nu niet duidelijk. Tennet heeft aangegeven de komende jaren 1,25 miljard euro aan eigen vermogen nodig te hebben, waarvan 500 miljoen het komende jaar. Topman Mel Kroon zei al dat de Staat zal moeten bijspringen als zijn bedrijf niet mag privatiseren.

Wel mogelijk samenwerking met andere bedrijven

Maar, zegde Dijsselbloem toe, voor zowel Gasunie en Tennet wordt onderzocht of het een strategische samenwerking aan zou mogen gaan met andere bedrijven. Een eventuele transactie zal dan eerst met de Tweede Kamer besproken moeten worden, schrijft NU.nl. Dit geldt ook in het geval dat een bedrijf waarvan de staat aandeelhouder is deels wordt afgestoten.

Meer inspraak bij staatsbedrijven

Dijsselbloem zei verder dat het kabinet de invloed op het beleid van staatsbedrijven wil vergroten, zo meldt Novum:

“We gaan als aandeelhouder echt wat actiever worden. Ik wil dat we betrokken worden bij grote strategische beslissingen, bij grote investeringsbeslissingen, bij benoemingen en dus ook bij het beloningsbeleid.”

Hij geeft als reden voor de extra bemoeienis enkele voorbeelden uit de afgelopen jaren waarbij het misging, met een miljardenverlies tot gevolg: de investering van Gasunie in Duitsland, het debacle met de Fyra.

Gaat een bedrijf voortaan voor miljarden investeren, dan wil het kabinet daarbij betrokken zijn. Dijsselbloem wil per bedrijf bekijken hoe de overheidsbemoeienis wordt vormgegeven.

Bonusbeleid aan banden

De minister kondigde hiernaast aan dat hij het bonusbeleid bij staatsbedrijven aan banden gaat leggen. Bonussen mogen niet meer bedragen dan twintig procent van het vaste salaris van de top. Dijsselbloem wil hiermee bereiken dat bestuurders zich niet langer richten op rendement op korte termijn, maar dat ze de publieke functie van het bedrijf borgen voor de langere termijn.

“En kortetermijnbonussen najagen past daar niet bij.”

    • Frank Huiskamp